海水領域 SeaFishZone

查看: 8323|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

珊瑚擺位一問 [複製鏈接]

樓主
小弟新手,對珊瑚生長特性還未了解,請問各位C兄,我D珊瑚放位有問題嗎?
仲有邊一類型較粗生既珊瑚介紹?

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
講多啲硬件資料有幫助
我見到有(有錯更正):
草皮,大流中至大光
飛碟仔,放中至底層,細至中流
鈕扣,邊樹都得
其他睇唔清係乜
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

板凳
vsvs 發表於 2012-6-13 13:54
講多啲硬件資料有幫助
我見到有(有錯更正):
草皮,大流中至大光

多謝C兄意見!

我個係滴溜缸-
主缸:L40xD35xH55
沙缸:L60xD40xH55 (3格) 總水量約150L
主泵:Eden 2800L/hr
化氮:NACQQ
光源:LED 主燈54W (10白 + 8藍) & 15W補光燈 (2白+3紫)
水冷:CL450 + 2200L/hr泵
水流 http://i150.photobucket.com/albums/s108/yoowicked/Flow.jpg

其實我試過將飛碟放係依穿草皮隔離近中間少少,但第二日就見隻飛碟就開始縮,同邊位好似開始爛爛地,我先即刻放返上頂。依家第四日,已經回復之前狀態。

咁草皮係咪應該同飛碟掉轉位置呢?

版主

馬記廁所友

地板
沙缸仲大過主缸?好想知有咩器材放係度
你啲尺寸應該係cm
但係唔係好夠光,所以飛碟放係底唔得
草皮應該唔開得哂
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

隻蚌放中間
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

C兄,唔好笑我啦,小弟真係新手,沙缸的確係細過主缸,因為主缸高度位置剛好有燈制,唔可以做太闊,所以沙缸咪做大D囉,感覺上D水會穩定D,唔洗成日換水,有錯請指教。
沙缸都係放D普通野,生物環、化氮,無乜特別。我唔識行果D乜乜系統,還在摸索中
http://s150.photobucket.com/albu ... rent=03Jun12-05.jpg

其實我只開了支補光燈影相,我棧主燈無開架,影相會好爆。等我今晚再執下位,C兄再比D意見。麻煩曬

版主

馬記廁所友

我都估到三倉沙缸會放——生物環!
其實你成套缸似養魚多啲
養珊瑚係唔用環同綿,生物石已經足夠養菌。
不過最重要睇水質,放乜都冇所謂。

版主

馬記廁所友

豬肉好粗生,但你缸細唔好放
養下菇,波菇、藍、紅菇都不錯,多色
星花、鈕扣腦乜不錯

最佳新人 論壇元老

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

百幾升水用個QQ吾多夠,幾支紅樹冇乜作用,生物環上面一碌碌係乜尼架

版主

馬記廁所友

係咪綿芯嚟呀????
化氮換支3.5或5(平選)

vsvs 發表於 2012-6-13 17:55
沙缸仲大過主缸?好想知有咩器材放係度
你啲尺寸應該係cm
但係唔係好夠光,所以飛碟放係底唔得

尋晚返去即刻大執位,執到一頭煙,D石面好難擺位,珊瑚好容易倒下,最後.........好似個景仲狗肉過以前。

其實哩個缸我係預算混養,當然只會養一D粗生既珊瑚,另外養十零條細魚。所以一開始就用環養菌,但後來睇得多其他C兄D珊瑚缸,先發現原來無乜人用環,係咪因為會產生No3既關系呢?咁如果我keep住少餵食,係咪會好D?我都有打算換個大D既化氮,但好似唔係好夠位,除非第二格放棄用環,淨係放化氮,咁係咪會好D?我依家好似得廿多磅生物石,大部分係死石,因之前反過一次缸,D魚有白點,所以拎左去曬左四、五日。咁如果唔用環,有足夠既菌硝化No2嗎?

另外,我以下D珊瑚算唔算健康?

版主

馬記廁所友

勁化氮+生物石+豆豆
保全家健康

vsvs 發表於 2012-6-14 12:51
勁化氮+生物石+豆豆
保全家健康

請問生物石應該放在主缸還是沙缸..?

沙缸唔放生物環,應該放什麼.....

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

生物石放主缸,沙缸放器材。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 論壇元老

一個星期唔買魚我真係唔得