海水領域 SeaFishZone

樓主: idwilson
打印 上一主題 下一主題

如果一個35cm既方缸,用咁既設備,可唔可行 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

好多C兄都講左較難同意見..樓主係一意狐行.
其實大家回覆都冇意思.
都係等樓主試下搵到答案重好.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2015-8-4 10:51
好多C兄都講左較難同意見..樓主係一意狐行.
其實大家回覆都冇意思.
都係等樓主試下搵到答案重好.

又唔係唔聽…只係想睇下有咩其他方法。
我或者再考濾偷下位,做個底缸滴漏
唔知道,主缸35cm方缸,底缸20cm方缸,得唔得呢?
因為有個缸多左…或者試下自己間幾格

我好耐之前都係由淡轉鹹,我自己意見就係用返現有缸及器材玩下先,買D平野玩下

idwilson 發表於 2015-8-3 23:19
因為有一個雙頭氣泵,打算diy 一個咁既豆機https://www.youtube.com/watch?v=_LRgT4meRQM,
同化氮或者 ...

珊瑚缸同魚缸唔同,珊瑚缸只有少量魚仔。你要有沙定清缸底?,細缸唔係玩唔到,但調節方面比較難。你有無得向上發展? 我唔建議用風扇。有得向上發展既話,好多器材可以外置

Gamakatsu 發表於 2015-8-4 19:24
珊瑚缸同魚缸唔同,珊瑚缸只有少量魚仔。你要有沙定清缸底?,細缸唔係玩唔到,但調節方面比較難。你有無得 ...

有…可以向上發展的,係咪建議用頂濾盒?我會用沙底,唔用風扇都得…因為魚缸可以維持到24-26度

royleung826 發表於 2015-8-4 14:47
我好耐之前都係由淡轉鹹,我自己意見就係用返現有缸及器材玩下先,買D平野玩下

我得個不鏽鋼濾桶同D玻璃出入水管,電子水冷,我都想用番…不過好似唔得

咁唔用得lu....電子水冷都可能唔得,因為裡面行水都係用金屬

最佳新人 論壇元老

一個玻璃缸, 有活石, 有造流, 有合適O既燈, 又開冷氣KEEP到温度. 已經養到了.

咁細個缸個化氮個作用係打氣多D, 可以用日本靚仔水妖打氣. 豆要強勁化氮先有用, 所以唔好諗啦.

一定一定要清缸底不能有沙, 一對小醜, 買D細細件的珊瑚, FRAG仔等. 無問題的. 當然要配合最重要的正確開缸手續啦, 如爆藻, 用純水開鹽等.

nickdo 發表於 2015-8-5 01:04
一個玻璃缸, 有活石, 有造流, 有合適O既燈, 又開冷氣KEEP到温度. 已經養到了.

咁細個缸個化氮個作 ...

thx…學到野…我會試下

idwilson 師兄你好,網上有好多設計都好精美,但講到keep吾keep到又係另一回事

簡單問你一句,要養到定係為左美觀

ctw1992 發表於 2015-8-5 04:20
idwilson 師兄你好,網上有好多設計都好精美,但講到keep吾keep到又係另一回事

簡單問你一句,要養到定係 ...

靚為主