海水領域 SeaFishZone

查看: 4736|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

側滴流設計問題 [複製鏈接]

樓主
本人想做側滴流魚缸, 總計:長30"x濶13"x高19", 諗住將一部份用作側滴流 (長5"x濶13"x高19") 間3倉, 第1倉入水位+生物環, 第2倉化氮器, 第3倉出水位, 請大家比吓意見, 謝謝

最佳新人

沙發

我本身用背滴漏的,3倉
第一倉為物理過濾,用白棉
第二倉係生物過濾,Skimmer+Bio rings
第三倉係上水泵
我覺得bio rings同skimmer可以放係同一倉

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

板凳
CHING 13"間3倉會唔會細,skimmer放得落嗎?
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
放得Skimmer..放唔到環wor
返工冬眠放工失蹤善良熊

13"仲要開3倉我怕你放唔到skimmer

最佳新人

fung5900 發表於 2012-6-15 15:37
CHING 13"間3倉會唔會細,skimmer放得落嗎?

13"間3倉,好迫喎
猶如另一位師兄所講,擺到skimmer擺唔環,我建議可以將個skimmer放黎,側滴倉放環

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

冇化氮就換水換密D
返工冬眠放工失蹤善良熊

我估最小兩尺先適合分三個倉
FOT

版主

初級新手水水熊

再唔係做背,唔做側
返工冬眠放工失蹤善良熊

Teddy 發表於 2012-6-16 09:43
再唔係做背,唔做側

我又諗過,但是魚缸整個收緊咗

albert71hk 發表於 2012-6-16 23:07
我又諗過,但是魚缸整個收緊咗

點"收緊咗"? 你意思係收窄咗呀? 但都無計啦....做側滴你可以選擇的架生實在有限!
睇下你有無位改闊D....長30"x濶20"x高19", 咁同樣間3倉...長30"x濶7"x高19, 個倉有7"闊...雖然多咗成60L水, 但起碼可以放個NAC 5.5化氮http://www.bubble-magus.com/en/productShow.asp?id=1028 ...諗諗佢

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

外置化氮
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔