海水領域 SeaFishZone

查看: 13015|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

珊瑚開缸…問題 [複製鏈接]

樓主

因為唔想訂造背滴漏魚缸,最終買左個現成既35cm方缸,用D簡漏既設備開左缸先,又手多買左個$22無咩用既化氮玩下。
我想問下,我呢個缸係咪太多石(16磅),同埋咁擺係咪唔靚,因為感覺無晒位。前景好貼玻璃。@@
同埋擺景時,原本D淡水未抽清(仲有5-6cm),下面塊石浸就咁浸左半個鐘@@,咁塊石係咪已經報廢?

尋日開缸,鹽度計暫用最平個種,燈用住水草個支
而家其實係咪咩都唔洗搞,擺佢一個月唔洗換水,加下水就可以呢?
今朝起身水清左D…測試過水質

沙發
newtoy 發表於 2015-8-22 15:27
個化氮應該放得太低
其他問題唔清楚

Thx

觀察左一日
我應該會淘個8cm左右既背濾盒,分3倉
買番個電化氮,駁番個水冷!!

板凳
newtoy 發表於 2015-8-22 16:55
無錯,始終背濾好過你依家用果舊野

同埋唔係用厚沙底做過濾,通常啲ching都係話鋪寸幾就夠

係…都係c兄所講…背濾睇落整潔D,
但我預倉深做6~8cm,唔想太占空間。
沙底我倒左5kg落去

但我仲未明,所謂既開缸係咩用意,
爬過文,當一個月左右爆完綠藻,no2,no3為0
跟住又囉番件石出黎洗番乾淨,缸又洗番乾淨,水就留番一半。
咁樣同開缸前有咩分別!

地板

可能我誤會左…佢用個膠筒養石,囉出黎放入缸應該無洗過件石
http://www.cmfish.com/bbs/forum. ... able&tid=245682

nickdo 發表於 2015-8-23 19:15
舊石由海黎你個缸度, 中途死左唔小生物. 所謂養水, 將呢D死左的污物分解, 令成個系統乾淨返.
過程中由藻 ...

多謝c兄,大致上都明白。
今日執好個景,咁放日後魚同珊瑚都有多D空間,
而家打算入支AI Prime同揀緊做浪

kwan88a 發表於 2015-8-24 21:52
你個缸都無生物,你個魚缸系統唔會⋯⋯⋯,有人話過開缸魚⋯,算啦唔講啦⋯,
...

係…造流,光學鹽度計,當然會買…不過會係淘寶淘
但我無既係玩海缸最重要一樣,就係耐性,要培養下^^

今日又走去買左支 AI  prime ,3條死侍,同3件珊瑚,缸都未滿月就放晒落去,善栽!!
希望可以活多幾天!!

kwan88a 發表於 2015-8-25 02:13
其實係香港買都唔會好貴

我格過好多產品既價…其實香港買仲平過大陸
我支ai大陸最平個間計埋匯率運費要2400港幣
我香港買$2200

生物,鹽,計埋運費都係香港平

除左電子鹽度計,造流個D,,好似捷寶 變頻造浪泵  RW-4咁,
香港就貴左一倍。

其實如果每件貨品計…就算香港貴20%,我都選擇香港買…行下魚街都係一件樂事。

我係wingk960 發表於 2015-8-24 12:36
你個缸做浪....我諗都有D危.

我加左個200L既水泵仔吹過,打晒大風,算喇…唔好造流

kwan88a 發表於 2015-8-25 02:16
買個背滴缸會好d,唔冼看到個化氮係缸前面⋯

個化氮暫時用住先…對我個缸黎講太大件,
我會買D亞加力管返黎,DIY一個氣木化氮同NP豆機,直徑大約3CM左右,
款式好似MAME咁,兩支管放係左面,CORNER FIT過濾放番係右面石後。整體上會整齊好多,
效能有待測試

hcmw 發表於 2015-8-25 12:54
師兄 請問ai prime 你係邊買 同幾錢丫

HKD2200
請收pm

kwan88a 發表於 2015-8-25 22:36
唔咁多石,用鹽都用到你傻,一係用廁所水,一係用環養菌,缸底廢物可以用黃吊呀,加條金頭古B

多石同用鹽有關係?請教下

nickdo 發表於 2015-8-25 21:24
唔洗咁多石都OK的...
其實所謂砌景, 要夾埋之後點放珊瑚的. 佢個頂去到咁高基本上無用, 乜都放唔到. 同F ...

我都覺得石太多,沙太厚…或者過一兩星期睇情況改善下。
器材方面,化氮同豆機會再改善既,我知道化氮對海水缸非常重要,
但物理過濾就真係唔同人有唔同意見,有D c兄 30吋缸都唔滿物理過濾@@

qqkkfish 發表於 2015-8-25 09:48
支持你,個景唔錯

多謝

vsvs 發表於 2015-8-25 14:53
樓主一開始選擇用厚沙底,況且啲石看似像死石,管蟲或苔都不見有,
況且現今有很多介面和葯水,不一定 ...

多謝意見

kwan88a 發表於 2015-8-25 15:21
厚沙是個人問題喜歡,無得迫人呀

多謝支持

好開心,今日放工番黎仲見到3魚3瑚仲係度
特意影下今日個缸既情況
籃魔全程係石後面唔出黎,唔食野
3點白,又係四圍躲,但見到魚糧飛出黎,全部佢食晒
小丑,唔開口食野…老人癡呆咁轉圈,好似搵緊野咁
奶咀四圍爬…搵緊個好位
炮仗同鈕扣,郁都唔郁…唔知係咪死左!!

同埋問下支AI係咪唔得,一般LED書台燈要求係光線要平均,唔閃。
但係我只用手機影個缸,快門唔係高速,但影到一節一節,
證明支燈閃動頻率好勁,咁有無問題?

順便貼埋公司個無人打理既水草缸見笑

因為唔係滴漏缸,真係唔想駁太多電線同太大件既過濾系統設備,佔太多空間
氣木化氮細,但換木換到傻,又多件消耗品。
所以我畫左個慨念圖,潛水馬達加長軸芯,駁多個化氮頭,希望可以細得黎又可以發輝到效能。
大家比d意見改進,初跳海,好多細節都唔識!

nickdo 發表於 2015-8-26 10:47
其實細缸化氮個作用係好細. 唔建議化太多時間/心機係呢D身上. 換下水已經搞掂. 或者直頭唔用.
海水最重要 ...

ok收到,過幾日買個造流試下

kwan88a 發表於 2015-8-26 04:44
我唔係支持你,你唔好搞錯

咁多謝你唔支持

iverion 發表於 2015-8-26 14:15
請問Ai prime在那有買呢?Thanks

已pm