海水領域 SeaFishZone

查看: 12971|回復: 49
打印 上一主題 下一主題

珊瑚開缸…問題 [複製鏈接]

樓主

因為唔想訂造背滴漏魚缸,最終買左個現成既35cm方缸,用D簡漏既設備開左缸先,又手多買左個$22無咩用既化氮玩下。
我想問下,我呢個缸係咪太多石(16磅),同埋咁擺係咪唔靚,因為感覺無晒位。前景好貼玻璃。@@
同埋擺景時,原本D淡水未抽清(仲有5-6cm),下面塊石浸就咁浸左半個鐘@@,咁塊石係咪已經報廢?

尋日開缸,鹽度計暫用最平個種,燈用住水草個支
而家其實係咪咩都唔洗搞,擺佢一個月唔洗換水,加下水就可以呢?
今朝起身水清左D…測試過水質

沙發

個化氮應該放得太低
其他問題唔清楚
9/3/14 人工公子*2 ;8/8/14 -18/9/16食苔巴; 24/11/14 -9/8/16白尾b;18/7/14 人工背心; 5/2/15 野生公子*2; 20/6/15 藍吊仔;1/8/15 青魔b; 25/10/15 火鳥*2, 火公仔

板凳
newtoy 發表於 2015-8-22 15:27
個化氮應該放得太低
其他問題唔清楚

Thx

觀察左一日
我應該會淘個8cm左右既背濾盒,分3倉
買番個電化氮,駁番個水冷!!

地板
idwilson 發表於 2015-8-22 16:51
Thx

觀察左一日

無錯,始終背濾好過你依家用果舊野

同埋唔係用厚沙底做過濾,通常啲ching都係話鋪寸幾就夠
太厚易出事
9/3/14 人工公子*2 ;8/8/14 -18/9/16食苔巴; 24/11/14 -9/8/16白尾b;18/7/14 人工背心; 5/2/15 野生公子*2; 20/6/15 藍吊仔;1/8/15 青魔b; 25/10/15 火鳥*2, 火公仔

newtoy 發表於 2015-8-22 16:55
無錯,始終背濾好過你依家用果舊野

同埋唔係用厚沙底做過濾,通常啲ching都係話鋪寸幾就夠

係…都係c兄所講…背濾睇落整潔D,
但我預倉深做6~8cm,唔想太占空間。
沙底我倒左5kg落去

但我仲未明,所謂既開缸係咩用意,
爬過文,當一個月左右爆完綠藻,no2,no3為0
跟住又囉番件石出黎洗番乾淨,缸又洗番乾淨,水就留番一半。
咁樣同開缸前有咩分別!

idwilson 發表於 2015-8-22 17:18
沙底我倒左5kg落去

我都爬左唔少文
但未聽過爆完苔,要洗缸同石
有啲人用生石開缸可以即養生物落珊瑚
但唔想生靈塗炭同浪費金錢,最好一陣養水(=養菌)
FOT既養水係養硝化細菌(可落魚糧黎養)
新缸可能仲有啲殘餘化學野(個人意見),養一排水相信可以浸走大部分出黎,再加上養完水換走大部分水,咁就可以將有害既物質移除
不過珊瑚缸既養水法可能有啲唔同
我無刨過,等其他ching答你

可能我誤會左…佢用個膠筒養石,囉出黎放入缸應該無洗過件石
http://www.cmfish.com/bbs/forum. ... able&tid=245682

最佳新人 論壇元老

idwilson 發表於 2015-8-22 17:18
沙底我倒左5kg落去

舊石由海黎你個缸度, 中途死左唔小生物. 所謂養水, 將呢D死左的污物分解, 令成個系統乾淨返.
過程中由藻吸收養份. 養份變少時藻就會白化... 就係落珊瑚的時機.
拎石頭出黎刷係想刷走D藻. 洗係用返魚缸水洗. 如唔刷用生物食晒佢, 生物又會

nickdo 發表於 2015-8-23 19:15
舊石由海黎你個缸度, 中途死左唔小生物. 所謂養水, 將呢D死左的污物分解, 令成個系統乾淨返.
過程中由藻 ...

多謝c兄,大致上都明白。
今日執好個景,咁放日後魚同珊瑚都有多D空間,
而家打算入支AI Prime同揀緊做浪

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

你個缸做浪....我諗都有D危.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

idwilson 發表於 2015-8-23 23:48
多謝c兄,大致上都明白。
今日執好個景,咁放日後魚同珊瑚都有多D空間,
而家打算入支AI Prime同揀緊做 ...

你個缸都無生物,你個魚缸系統唔會⋯⋯⋯,有人話過開缸魚⋯,算啦唔講啦⋯,
你個支鹽度計得6成準,你真係有心玩咸水,去買支光學鹽度計啦

kwan88a 發表於 2015-8-24 21:52
你個缸都無生物,你個魚缸系統唔會⋯⋯⋯,有人話過開缸魚⋯,算啦唔講啦⋯,
...

係…造流,光學鹽度計,當然會買…不過會係淘寶淘
但我無既係玩海缸最重要一樣,就係耐性,要培養下^^

今日又走去買左支 AI  prime ,3條死侍,同3件珊瑚,缸都未滿月就放晒落去,善栽!!
希望可以活多幾天!!

idwilson 發表於 2015-8-25 01:54
係…造流,光學鹽度計,當然會買…不過會係淘寶淘
但我無既係玩海缸最重要一樣,就係耐性,要培養下^^
...

其實係香港買都唔會好貴

買個背滴缸會好d,唔冼看到個化氮係缸前面⋯

kwan88a 發表於 2015-8-25 02:13
其實係香港買都唔會好貴

我格過好多產品既價…其實香港買仲平過大陸
我支ai大陸最平個間計埋匯率運費要2400港幣
我香港買$2200

生物,鹽,計埋運費都係香港平

除左電子鹽度計,造流個D,,好似捷寶 變頻造浪泵  RW-4咁,
香港就貴左一倍。

其實如果每件貨品計…就算香港貴20%,我都選擇香港買…行下魚街都係一件樂事。

我係wingk960 發表於 2015-8-24 12:36
你個缸做浪....我諗都有D危.

我加左個200L既水泵仔吹過,打晒大風,算喇…唔好造流

kwan88a 發表於 2015-8-25 02:16
買個背滴缸會好d,唔冼看到個化氮係缸前面⋯

個化氮暫時用住先…對我個缸黎講太大件,
我會買D亞加力管返黎,DIY一個氣木化氮同NP豆機,直徑大約3CM左右,
款式好似MAME咁,兩支管放係左面,CORNER FIT過濾放番係右面石後。整體上會整齊好多,
效能有待測試

idwilson 發表於 2015-8-25 02:32
個化氮暫時用住先…對我個缸黎講太大件,
我會買D亞加力管返黎,DIY一個氣木化氮同NP豆機,直徑大約3C ...

你不如去買個m-30化氮
http://aquaristsemporium.com/index.php?route=product/product&path=80_223&product_id=364
我2年半前都係用佢,都唔錯呀,外掛(唔會爆水)

最佳新人 論壇元老

細缸仔多沙, 未爆藻就落野, 大忌. 本身細缸仔器材輔助已經唔多, 開缸仲唔開好D.

另外石頭咁高無用.

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

少一半石更好
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔