海水領域 SeaFishZone

樓主: idwilson
打印 上一主題 下一主題

珊瑚開缸…問題 [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
idwilson 發表於 2015-8-22 17:18
係…都係c兄所講…背濾睇落整潔D,
但我預倉深做6~8cm,唔想太占空間。
沙底我倒左5kg落去

舊石由海黎你個缸度, 中途死左唔小生物. 所謂養水, 將呢D死左的污物分解, 令成個系統乾淨返.
過程中由藻吸收養份. 養份變少時藻就會白化... 就係落珊瑚的時機.
拎石頭出黎刷係想刷走D藻. 洗係用返魚缸水洗. 如唔刷用生物食晒佢, 生物又會

最佳新人 論壇元老

沙發
細缸仔多沙, 未爆藻就落野, 大忌. 本身細缸仔器材輔助已經唔多, 開缸仲唔開好D.

另外石頭咁高無用.

最佳新人 論壇元老

板凳
kwan88a 發表於 2015-8-25 14:22
佢唔用石,又用咩呢?,佢又無生物環,佢用石來開缸養水,人人都係咁做啦

唔洗咁多石都OK的...
其實所謂砌景, 要夾埋之後點放珊瑚的. 佢個頂去到咁高基本上無用, 乜都放唔到. 同FOT唔同. FOT 係睇石頭砌景, RT係睇珊瑚砌景.

LPS缸石頭超過缸2/3, SPS缸石頭超過缸1/2, 已經唔掂.

厚沙... 要10CM以上先叫厚... 而家半天吊... 厚沙只合放在沙缸做藻缸. 放主缸等於計時炸彈. 小缸應盡量減少廢物堆積, 如不能接受清缸底則用2CM沙面即可.

缸仔器材效能低下. 仲搞咁多沙. 唔係一定唔得o既. 不過就.......

最佳新人 論壇元老

地板
idwilson 發表於 2015-8-26 00:19
我都覺得石太多,沙太厚…或者過一兩星期睇情況改善下。
器材方面,化氮同豆機會再改善既,我知道化氮對 ...

其實細缸化氮個作用係好細. 唔建議化太多時間/心機係呢D身上. 換下水已經搞掂. 或者直頭唔用.
海水最重要係水流, 唔係化氮.
點解?
做野O既係菌. 要靠水流帶來\帶走污物去分解\生成二次產物. 咁先至會形成過濾.

最佳新人 論壇元老

你放左野, 已經唔同講法了. 人地係乜都唔放的環境下爆到綠藻白化.