海水領域 SeaFishZone

樓主: idwilson
打印 上一主題 下一主題

珊瑚開缸…問題 [複製鏈接]

支持你,個景唔錯

師兄 請問ai prime 你係邊買 同幾錢丫

vsvs 發表於 2015-8-25 09:38
少一半石更好

佢唔用石,又用咩呢?,佢又無生物環,佢用石來開缸養水,人人都係咁做啦

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

kwan88a 發表於 2015-8-25 14:22
佢唔用石,又用咩呢?,佢又無生物環,佢用石來開缸養水,人人都係咁做啦

樓主一開始選擇用厚沙底,況且啲石看似像死石,管蟲或苔都不見有,
況且現今有很多介面和葯水,不一定要用生物石來開缸養水

"少啲石"係比較主觀意見,樓主可以不用理會

珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2015-8-25 14:53
樓主一開始選擇用厚沙底,況且啲石看似像死石,管蟲或苔都不見有,
況且現今有很多介面和葯水,不一定 ...

厚沙是個人問題喜歡,無得迫人呀

hcmw 發表於 2015-8-25 12:54
師兄 請問ai prime 你係邊買 同幾錢丫

HKD2200
請收pm

唔該師兄

最佳新人 論壇元老

kwan88a 發表於 2015-8-25 14:22

唔洗咁多石都OK的...
其實所謂砌景, 要夾埋之後點放珊瑚的. 佢個頂去到咁高基本上無用, 乜都放唔到. 同FOT唔同. FOT 係睇石頭砌景, RT係睇珊瑚砌景.

LPS缸石頭超過缸2/3, SPS缸石頭超過缸1/2, 已經唔掂.

厚沙... 要10CM以上先叫厚... 而家半天吊... 厚沙只合放在沙缸做藻缸. 放主缸等於計時炸彈. 小缸應盡量減少廢物堆積, 如不能接受清缸底則用2CM沙面即可.

缸仔器材效能低下. 仲搞咁多沙. 唔係一定唔得o既. 不過就.......

nickdo 發表於 2015-8-25 21:24
其實所謂砌景, 要夾埋之後點放珊瑚的. 佢個頂去到咁高基本上無用, 乜都放唔到. 同F ...

唔咁多石,用鹽都用到你傻,一係用廁所水,一係用環養菌,缸底廢物可以用黃吊呀,加條金頭古B

kwan88a 發表於 2015-8-25 22:36
唔咁多石,用鹽都用到你傻,一係用廁所水,一係用環養菌,缸底廢物可以用黃吊呀,加條金頭古B

多石同用鹽有關係?請教下

nickdo 發表於 2015-8-25 21:24
其實所謂砌景, 要夾埋之後點放珊瑚的. 佢個頂去到咁高基本上無用, 乜都放唔到. 同F ...

我都覺得石太多,沙太厚…或者過一兩星期睇情況改善下。
器材方面,化氮同豆機會再改善既,我知道化氮對海水缸非常重要,
但物理過濾就真係唔同人有唔同意見,有D c兄 30吋缸都唔滿物理過濾@@

qqkkfish 發表於 2015-8-25 09:48
支持你,個景唔錯

多謝

vsvs 發表於 2015-8-25 14:53
況且現今有很多介面和葯水,不一定 ...

多謝意見

kwan88a 發表於 2015-8-25 15:21
厚沙是個人問題喜歡,無得迫人呀

多謝支持

好開心,今日放工番黎仲見到3魚3瑚仲係度
特意影下今日個缸既情況
籃魔全程係石後面唔出黎,唔食野
3點白,又係四圍躲,但見到魚糧飛出黎,全部佢食晒
小丑,唔開口食野…老人癡呆咁轉圈,好似搵緊野咁
奶咀四圍爬…搵緊個好位
炮仗同鈕扣,郁都唔郁…唔知係咪死左!!

同埋問下支AI係咪唔得,一般LED書台燈要求係光線要平均,唔閃。
但係我只用手機影個缸,快門唔係高速,但影到一節一節,
證明支燈閃動頻率好勁,咁有無問題?

順便貼埋公司個無人打理既水草缸見笑

因為唔係滴漏缸,真係唔想駁太多電線同太大件既過濾系統設備,佔太多空間
氣木化氮細,但換木換到傻,又多件消耗品。
所以我畫左個慨念圖,潛水馬達加長軸芯,駁多個化氮頭,希望可以細得黎又可以發輝到效能。
大家比d意見改進,初跳海,好多細節都唔識!

idwilson 發表於 2015-8-26 00:21
多謝支持

我唔係支持你,你唔好搞錯

最佳新人 論壇元老

idwilson 發表於 2015-8-26 00:19
我都覺得石太多,沙太厚…或者過一兩星期睇情況改善下。
器材方面,化氮同豆機會再改善既,我知道化氮對 ...

其實細缸化氮個作用係好細. 唔建議化太多時間/心機係呢D身上. 換下水已經搞掂. 或者直頭唔用.
海水最重要係水流, 唔係化氮.
點解?
做野O既係菌. 要靠水流帶來\帶走污物去分解\生成二次產物. 咁先至會形成過濾.

nickdo 發表於 2015-8-26 10:47
其實細缸化氮個作用係好細. 唔建議化太多時間/心機係呢D身上. 換下水已經搞掂. 或者直頭唔用.
海水最重要 ...

nickdo 發表於 2015-8-26 10:47
海水最重要 ...

ok收到,過幾日買個造流試下