海水領域 SeaFishZone

查看: 12208|回復: 34
打印 上一主題 下一主題

水冷疑問 [複製鏈接]

樓主
各位師兄 想問問水冷通常用到幾耐度架?小弟個部用左3年左右,平時set開24度,制冷大約1個鐘內會停,
但開始發覺呢排制冷幾個鐘都唔識停,要開住個廳冷氣降溫先識停,
就算停完都好快又開機制冷,請問係唔係開始有問題?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發

用左三年有賺架喇師兄
個人覺得水冷機基本上壽命極短的
用過TECO最早期,黑色機身,鮮橙色喉咀那款
第一年OK,第二年已好少停,第三年重製唔到冷亦唔會停
拎過返去比魚舖話整,你知部機唔輕,又話漏雪種又盛
整機果排又無得用。。
到收理好,拖車仔搭的士。。
過一排。。問題重現。。。放棄。

轉用FISHCOOLER 150,
係靜哋(起機及風扇聲),但一樣熱,
亦是第一季最正,越用越開機長,停機少。。又放棄

我既諗法係,橫豎都係用一季起,兩季此
用哋大陸機算(分體機唔係甘易得到家人接受)

板凳
首先你果部係咩水冷先?缸幾多水?用咩匹數水冷?
海之花珊瑚坊 HOMIAQUA
地址: 新界屯門青翠徑七號金邦大廈地下8號舖(紅橋惠康側)
電話: 6188-7547 Homi
http://www.facebook.com/homiaqua

地板
如果水量大,匹數細,一兩年後部機打柴好正常

homi 發表於 2015-8-23 03:03
首先你果部係咩水冷先?缸幾多水?用咩匹數水冷?

用緊UNISTAR FOR 300L水
小弟個200L水左右

UNISTAR 即係日新同廠, FOR 300L 水即係 幾多匹數先得架???  
有些人 用CL280 1/10匹 來推 48寸缸架

arfaifai 發表於 2015-8-23 11:39
UNISTAR 即係日新同廠, FOR 300L 水即係 幾多匹數先得架???  
有些人 用CL280 1/10匹 來推 48寸缸架

應該係1/13匹壓縮機R-134A咁可以換邊款好?

過路甲 發表於 2015-8-23 11:56
應該係1/13匹壓縮機R-134A咁可以換邊款好?

1/13

arfaifai 發表於 2015-8-23 11:58
1/13 匹

上網搵到係得呢款~
唔係屋企睇唔到~~

Unistar Uni-300  即係 CL280 同匹數(1/10匹) ,養FOT缸SET28-29度都可以捱兩三年, 養珊瑚缸SET24度就真係愈著機愈傷心, 200L水珊瑚缸,set 24-25度 , 起碼要預大一些,最少1/6 匹 (如: 海利300a, 日新450, 亞提卡200, teco tr15/20)  
另外你所講,溫度回升速度快,這已經不是制冷既問題,是你魚缸內發熱源既問題

幾年前我既經驗 : 150L珊瑚缸,用鹵素燈 ,室溫:31度,用海利150a (1/10匹) , 著機45分鐘降一度(由28度去到27度).

arfaifai 發表於 2015-8-23 12:07
Unistar Uni-300  即係 CL280 同匹數(1/10匹) ,養FOT缸SET28-29度都可以捱兩三年, 養珊瑚缸SET24度就真係 ...

師兄 邊款抵玩??

補充內容 (2015-8-23 12:30):
如果換返大少少匹數,情況會唔會有變?
因為見機頭長著一來電費貴左!二來有D驚有問題~~~
唔該師兄先

過路甲 發表於 2015-8-23 12:12
師兄 邊款抵玩??

補充內容 (2015-8-23 12:30):

睇你自己個袋有幾多錢,我較鐘意TECO 15/20  ,不過制冷較耐,但省電及散熱扇既風無咁熱,日新、海利就出名制冷快,耗電大,熱風較勁。

arfaifai 發表於 2015-8-23 16:45
睇你自己個袋有幾多錢,我較鐘意TECO 15/20  ,不過制冷較耐,但省電及散熱扇既風無咁熱,日新、海利就出 ...

師兄 如果海利HS-66A 得唔得??

1) 型號: HS-66A

2) 電壓: 220-240V

3) 頻率: 50Hz

4) 電流: 1.8A

5) 功率: 1/4HP

6) 冷卻水量: 300L

過路甲 發表於 2015-8-23 17:00
師兄 如果海利HS-66A 得唔得??
1) 型號: HS-66A2) 電壓: 220-240V3) 頻率: 50Hz4) 電流: 1.8A5) 功率: 1 ...

arfaifai 發表於 2015-8-24 10:30

好的 唔該晒 師兄

jay 發表於 2015-8-23 03:01
用左三年有賺架喇師兄

我仲諗住換部fishcooler玩, 原來咁貴都咁唔襟玩?話說fishcooler係咪即係arctica?

小旭 發表於 2015-8-24 10:51
我仲諗住換部fishcooler玩, 原來咁貴都咁唔襟玩?話說fishcooler係咪即係arctica?

jay 發表於 2015-8-23 03:01
用左三年有賺架喇師兄

多謝 師兄分享過往經歷
真係越養越傷心

今次真係X忽痕! 我可以同大家講, 全新Arctica DBA-075絕對唔會靜得過我用左3年既Teco TR-5, 我比老虎炸晒形! ApD-WZwbv9zuqYcTUP_azECh1N_5nXD-bFw-yx41fzKy.jpg

小旭 發表於 2015-8-24 19:32
今次真係X忽痕! 我可以同大家講, 全新Arctica DBA-075絕對唔會靜得過我用左3年既Teco TR-5, 我比老虎炸晒形 ...

唔係掛