海水領域 SeaFishZone

查看: 20152|回復: 41
打印 上一主題 下一主題

新手上路 [複製鏈接]

樓主

小弟新手養珊瑚, 開缸記錄一下, 如有不足希望大家提點一下

一星期前, 到屯門新墟億利玻璃鋪, 訂造一個魚缸, 我無預定設計圖, 去到鋪頭同老闆娘商量

, 指指點點,左算右算, 最後得出這個魚缸設計。

24 , 14 , 15 (水位13) …..  14寸是因為要配合鞋櫃, 無辦法再闊D

右邊間6寸闊假滴漏, 實際主缸得17寸半長, 滴漏糟內分兩倉 , 上下入水梳齒 , 前面頭倉, 後面尾倉。

一星期, 缸造好了 , 試水中

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發

用咩 skimmer ???

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

板凳

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
出水好似....................唔見喉咀既 ??

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

憶利唔興開減出水。佢係上水喉出水面再兜落主缸出水!

1398killer 發表於 2012-6-15 22:49
用咩 skimmer ???

Nac QQ

hoihoi710 發表於 2012-6-15 23:40

對!無擔缸就係這個款。

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

hoihoi710 發表於 2012-6-15 23:40

咁樣走喉, 好睇咩 ?????

試完水, 就開鹽(reef crystal) , 暫時用newjet 1700 上水泵 , 但水流太弱
幾舊紫台生物石, 養住水先

痴番滴漏糟前面塊膠板,
然後set 埋枝 Nac QQ 化氮

arfaifai 發表於 2012-6-17 01:37
試完水, 就開鹽(reef crystal) , 暫時用newjet 1700 上水泵 , 但水流太弱
幾舊紫台生物石, 養住水先 ...

師兄, 既然你一早諗住用NAC QQ, 點解唔做背滴呢? 用4"闊間倉(倉:長24" , 闊4" , 高15"), 可間三倉添! 咁缸內的視覺比之前14"只不過少佐4", 都唔太大影響, 但倉位多佐又可放多D濾材或架生, 如煲豆樽

neb 發表於 2012-6-17 12:03
師兄, 既然你一早諗住用NAC QQ, 點解唔做背滴呢?  用4"闊間倉(倉:長24" , 闊4" , 高15"), 可間 ...

因為係珊瑚缸, 闊度好緊要, 如果背滴漏用4-5寸間隔 , 主缸只能有9寸半闊, 太窄唔好睇。
依家主缸長17.5寸 x 闊14寸 , 砌石同感覺都唔錯。

因為無擔缸, 原先燈腳用唔到, 只有DIY腳架 , 用左3個鐘頭攪掂
Led 燈

Impressive DIY!!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

跟住就係駁水冷機 : 海利150A , 1/10匹 , 順便把溫度探頭延長至主缸內,
主缸上水泵改為2500L/H , 水流量明顯加強了, 而水冷泵就用原先NJ 1700   

30吋x20吋x20吋,努力中

一對先遣部隊

論壇元老

好驚你個櫃唔夠力.當初我都諗過買你個D櫃.但打開只見到左右2塊板厚小小之外.後面個塊好博.
小心D..

我造缸前都有檐心過,不過這4呎櫃左右及後面均有厚板,而且右邊兩個櫃門之間還有一塊木板垂直支撐,所以魚缸設於鞋櫃右邊既原因。

FOT