海水領域 SeaFishZone

查看: 3869|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

奶嘴, 變形這個樣, 正常嗎 ? [複製鏈接]

樓主
入缸1星期, 晚上關燈, 只開藍燈, 坐在平石上
入缸1星期, 晚上關燈, 只開藍燈, 坐在平石上

入缸1星期, 白天正常開燈, 坐在平石上
入缸1星期, 白天正常開燈, 坐在平石上

昨天全關燈, 佢跑到2石夾邊, 變左貼在企身石上
昨天全關燈, 佢跑到2石夾邊, 變左貼在企身石上

昨天全關燈, 佢跑到2石夾邊, 變左貼在企身石上, 攤開
昨天全關燈, 佢跑到2石夾邊, 變左貼在企身石上, 攤開 !

唔知咁樣, 隻奶嘴是否正常 ?
它在原來的位置時, 水流不強, 有光照, 外表是一株形狀, 但昨晚走位, 攤起企壁夾石之間.

之前有餵食蝦肉, 較易餵, 而定企側了, 唔知點餵 !!!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
OK架嘞..佢會走黎走去.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

板凳
我係wingk960 發表於 2015-9-18 11:04
OK架嘞..佢會走黎走去.

明白,

我這2隻葵, 食物放觸手上, 唔會好快包住去食, 玩兩玩又掉了.

反而擺入口器中, 佢就會吞下,

這樣是正常的嗎 ????

地板
會走來走去, 會唔會走左去造流度架?我一直都未買都係怕佢走...

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

comicboyfish 發表於 2015-9-18 11:40
明白,

我這2隻葵, 食物放觸手上, 唔會好快包住去食, 玩兩玩又掉了.

俾咩佢食?我個時有時俾碎蝦肉.
佢好食得.
不過我幾星期先俾一次.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

正常,冇問題

等佢搵到個好位,佢就唔再走,之後先餵會好 d
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

leemanho 發表於 2015-9-18 13:08
正常,冇問題

等佢搵到個好位,佢就唔再走,之後先餵會好 d

多謝意見,

我都係比浸泡左架乾蝦, 都食架, 不過好懶, 要餵到入口 !!!

我果只重百厌,入缸果阵,沙面走上3楼,又走落一楼,又上翻2楼,有时在缸正面开,有时又在背面开。
依家好D,唔搞灯同流,佢就唔郁。

佢依家就係定左起呢個位, 水流最後卷上位置, 但水流唔大,
昨天落左Kent A, B 加極少浮珊瑚糧, 佢最初縮到呢, 真係唔可以直噴到佢.
但後來就開得好靚, 依家條小丑, 3點白, 最爭著玩, 有時比佢地玩到縮埋, 見到都覺得於心不忍.

補充, 圖中見到的紫點葵, 已向西了, 佢最初都好好地 (目圖), 不知為什麼, 後來唔肯埋入沙中, 幫佢做過幾次, 最後昨天見佢縮埋在沙面上. 其實當初佢肯食,又開, 狀態不錯.

都不知道為止會這樣 !!!