海水領域 SeaFishZone

查看: 8118|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

想請教各位, 缸底沙面長藻問題 [複製鏈接]

樓主
各位高手,
小弟個缸60L水, 背濾, 扣除生物可16磅及濾材左右, 水體量應該剩55L

LED燈照10小時每天, 已開缸1個多月, 現有1奶嘴, 1小丑, 1三點白, 2蝦, 1

沙發
寫得不好, 補充一下:
現有1奶嘴, 1小丑, 1三點白, 2蝦, 3小炮仗,
NO3, NH4都check過正常

每3日有小量餵食, 小乾蝦, 餒食完的第2天會換水. 平均3-5日就換10分1水.
缸佈置, 缸底有1吋珊瑚骨, 1吋2號砂在上面,

問題是:
(1) 砂面上自開缸初無耐, 就長出藻(褐), 都不退
(2) 我有換水前反動砂, 使有藻的埋到下面去, 及刮一下缸壁, 再濾一下後毛換水, 洗棉 (不知有無做錯)
(3) 有食苔螺, 缸壁上, 活石上的都有清, 但生苔比清苔快, 且螺清苔時好多屎

想問一下各位, 應該如何處理, 及有什麼地方我做錯了.

多謝各位意見 !!!

板凳
開缸期間唔好換水呀,養水2個月先好換小小水⋯

地板

你換左水點養水呀,你個d唔算係養水,重新養過水啦,養水期間1條魚就夠啦

comicboyfish 發表於 2015-9-24 14:43
寫得不好, 補充一下:
現有1奶嘴, 1小丑, 1三點白, 2蝦, 3小炮仗,
NO3, NH4都check過正常

No3正常,係幾多先?,80又可以叫做正常

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

燈照唔駛咁耐啊.
8個鐘都夠皮.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

No3 剛査 10
NH4 剛查 0
燈照減少明白,但有其他軟體,燈照要考慮到長一點,因聽啲師兄講少餵食,燈照光合作用就得
多謝你們意見

kwan88a 師兄
想問清楚小小,即係我之後唔換水,不餵食,等2個月,生物自生自㓕嗎!
之後就會正常過來嗎

kwan88a 發表於 2015-9-24 18:51
No3正常,係幾多先?,80又可以叫做正常

kwan88a 師兄
想問清楚小小,即係我之後唔換水,不餵食,等2個月,生物自生自㓕嗎!
之後就會正常過來嗎

comicboyfish 發表於 2015-9-24 23:52
kwan88a 師兄
之後就會正常過 ...

養水來講係唔換水,原本no3好高,經過2個月時no3會慢慢地下降,當然係呢2個係唔可以換水,d毛毛都唔好搞佢,啡台會慢慢自己下掉,呢2個月你可以加紫台水同草液(7日加一次),有珊瑚就加珊瑚液啦,可以一星期一次,有生物石可以小食糧,都無問題,如果食得多,就會有多屎啦,no3都會高啦

comicboyfish 發表於 2015-9-24 23:46
No3 剛査 10
NH4 剛查 0
燈照減少明白,但有其他軟體,燈照要考慮到長一點,因聽啲師兄講少餵 ...

燈我自己都係,係下午4點開始到晚上11就關啦,這樣都夠哂啦

ncycle都未完成,師兄開缸前應該爬多啲文,有咗基本了解再請教其他師兄會事半功倍!

最佳新人 論壇元老

(2) 我有換水前反動砂, 使有藻的埋到下面去, 及刮一下缸壁, 再濾一下後毛換水, 洗棉 (不知有無做錯)
(3) 有食苔螺, 缸壁上, 活石上的都有清, 但生苔比清苔快, 且螺清苔時好多屎

以上唔係問題, 算正常. 慢慢等耐D就OK, 10小時光照也OK! 或可加一盒SIPORAX, 移除珊瑚骨只留好薄的沙底(其實我好想知點解咁多新手要放珊瑚骨)

所有藥水補品唔洗落, 晒錢的. 換水就得. 除非你玩SPS.

nickdo 發表於 2015-9-25 10:03
(2) 我有換水前反動砂, 使有藻的埋到下面去, 及刮一下缸壁 ...

哈哈, 獲益良多了

多謝各位元老師兄指點, 那我就什麼都不動, 等時間, 少餵食, 不換水試試看.

想多問一句, 如果不換水的時間久了, 現有在缸內的生物會有危險嗎 ???

其實我有爬文架, 不過有時候就是忍不住下手去搞清潔, 以致可能影響N-cycle進度.
非常多謝各位意見, 我會耐心等候N的來臨 !

nickdo 發表於 2015-9-25 10:03
(2) 我有換水前反動砂, 使有藻的埋到下面去, 及刮一下缸壁 ...

SIPORAX 我有用下上了 1 公升裝的, 在濾槽位置, 另用上了PH House 1公升裝 small濾材,
另有2 公升普通濾材.

關於珊瑚骨加缸內故事, 我也是爬朋網文, 有網友說, 在缸底用1吋珊瑚骨, 加上1吋砂, 當是作充水層,
在珊瑚骨最底位置可建立厭氧區, 頂層珊瑚骨與砂底會建立充氧區.
因為我是新手, 看了又覺得合理就跟著做了

comicboyfish 發表於 2015-9-25 10:28
哈哈, 獲益良多了

多謝各位元老師兄指點, 那我就什麼都不動, 等時間, 少餵食, 不換水試試看.

而家最好唔好再搞佢啦,看到都唔好d台,唔好括

kwan88a 發表於 2015-9-25 12:23
而家最好唔好再搞佢啦,看到都唔好d台,唔好括

明白, 領受 !

學到野啦

最佳新人 論壇元老

想多問一句, 如果不換水的時間久了, 現有在缸內的生物會有危險嗎 ???

正常養水唔會加生物, 本身生物石已經有一定過濾能力, 只係運送過程中內裡生物死左D, 放生物石養水只不過係將呢D污物分解晒, 建立返個平衡.

所以有人會用死石開缸, 用雙氧水"化"晒入面所有野, 開缸時就要加入污染源同菌黎開. 再建立平衡. 個系統會再"乾淨" D, 通常老手或SPS玩家先會咁做.

如果你說生物有沒有危險... 你直接當他們是死士就可以了.

關於珊瑚骨加缸內故事, 我也是爬朋網文, 有網友說, 在缸底用1吋珊瑚骨, 加上1吋砂, 當是作充水層,
在珊瑚骨最底位置可建立厭氧區, 頂層珊瑚骨與砂底會建立充氧區.
因為我是新手, 看了又覺得合理就跟著做了

已經無乜人咁做了. 厭氧區要沙厚10CM以上. 而且通常係底缸藻缸度做, 係主缸咁搞係玩自己.

nickdo 發表於 2015-9-25 15:29
正常養水唔會加生物, 本身生物石已經有一定過濾能力, 只係運送過程中內裡生物死左D, 放生物石養水只不過係 ...

明白 !

看老天爺要怎對待這缸了

comicboyfish 發表於 2015-9-25 16:23
明白 !

看老天爺要怎對待這缸了

如果你唔想冼沙,可以加金頭古b,呢隻專食沙裹的廢物