海水領域 SeaFishZone

查看: 7906|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

新魚缸,有少少唔平衡,有冇危險...??? [複製鏈接]

樓主
新造既缸!!

缸正面右邊,同後面左邊都有咁既情怳,對角咁!!
同台面有大約1-2MM差距...

請問咁樣有冇危險?
好唔好搵野攝入去墊一墊,定唔使理佢?

缸有30闊X18深X18高 寸!
以為放滿水會壓平,但個位都無變...  

我另有一塊魚缸墊可用!! 但呢塊膠板好似痴實左,整唔甩佢><

2015-09-24 19.44.02.jpg 2015-09-24 19.43.11.jpg 2015-09-24 19.46.57.jpg 2015-09-24 19.45.33.jpg 2015-09-24 19.44.59.jpg

2015-09-24 19.44.12.jpg (28.03 KB, 下載次數: 57)

2015-09-24 19.44.12.jpg

沙發
受力唔平均,加滿水後壓力大增,我覺得相當危險

板凳
師兄,小心駛得萬年船,不要因小失大

地板
點解決好><

放滿半缸水,度下條魚缸條水線平吾平衡先,可能魚缸本身少少吾正。。。
我試過是甘

amberclown 發表於 2015-9-25 22:45
放滿半缸水,度下條魚缸條水線平吾平衡先,可能魚缸本身少少吾正。。。
我試過是甘

咁最後有沒有換缸,或解決方法?

用瓦通紙,個底放多張半寸厚發寶膠,balance 番個缸底,否則水滿個缸一屈就會爆

lewisfai 發表於 2015-9-25 23:07
咁最後有沒有換缸,或解決方法?

最後我是按照魚缸條水線去平衡,魚缸底放一塊黑色軟墊,無理會魚缸底玻璃既平衡,因為彎缸根本吾準,除非牌子貨。。。
你個瓦通紙一樣軟軟地,我覺得無問題
你個缸應該吾過30寸?

arfaifai 發表於 2015-9-25 23:15
用瓦通紙,個底放多張半寸厚發寶膠,balance 番個缸底,否則水滿個缸一屈就會爆

我原本都係白色既瓦通紙,咁我加塊黑色魚缸墊就ok?

amberclown 發表於 2015-9-26 00:52
最後我是按照魚缸條水線去平衡,魚缸底放一塊黑色軟墊,無理會魚缸底玻璃既平衡,因為彎缸根本吾準,除非 ...

我加塊魚缸墊,咁原本個瓦通紙移唔移除佢好?
膠水痴實左

lewisfai 發表於 2015-9-26 08:22
我加塊魚缸墊,咁原本個瓦通紙移唔移除佢好?
膠水痴實左

可以兩塊一起,吾使整走瓦通紙
痴好實。。

lewisfai 發表於 2015-9-26 08:20
我原本都係白色既瓦通紙,咁我加塊黑色魚缸墊就ok?

應該可以,唔係膠角缸,壓爆既機會低d

唔該你地既建議呀,我返去就整一整佢,希望唔好整爛

更新一下,已加魚缸墊係底!!
但都仲係有條"拿"可以攝到1/3張A4紙入去,之前可以攝2/3張A4紙,改善左少少!!

點解吾用發泡膠?

加發泡膠就無問題啦
2013-10-1開缸(60X24X30)JP11000,化氮H&HV101己改A/C12000泵,diy LED 216W
仙魚:大法仙,西非仙,大黃帝,黃帝,紫月,PK,東圈,阿拉伯,馬安,澳洲仙,耳班,灰仙Bx2,天黃仙,
蝶魚:人字X2,,金雙印x1,金蝶x4斜紋x1,神象X1,黃網X1,月光x1
吊魚:藍吊x2雞心x2金毛吊,黃吊,紫吊     其他:,小丑X2  
魔魚:青魔X4橙魔X1        合共:39

张台唔平。加缸墊,夹板,缸墊。發泡膠耐左会变粉。我都係靠咕。

ivan_cheung 發表於 2015-9-29 12:56
张台唔平。加缸墊,夹板,缸墊。發泡膠耐左会变粉。我都係靠咕。

發泡膠耐左"吾會"变粉 - 放心

台平架!! 我斗過去第二張枱度,情怳一樣!!

發泡膠比魚缸墊好? 因為屋企有塊新既墊所以無用到發泡膠!!
我加左個塊係類似ADA咁厚既墊

而家係-->

瓦通紙
魚缸墊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

small841 發表於 2015-9-25 22:16
師兄,小心駛得萬年船,不要因小失大

agree