海水領域 SeaFishZone

查看: 2739|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

回饋各位高手意見, 開缸2個月情況匯報 [複製鏈接]

樓主
早前向各方高手提問, 開缸, 養水, 生物特性, 藻 等等問題.
在開缸2個月內, 早期真的很多問題, 至目前已2個多月了, 系統漸漸穩定.

先說說我缸的資料:
60L, LED藍白燈, 電子水冷(26度), 生物石(approx. 18 lb), 濾材(PH House - S, Sera 控NO3, 2L Azoo)
造流, 沙底, 珊瑚骨底 (設缸時已有, 後來好多師兄覺得無用, 放左就唔改了), 蛋白器.

現缸內生物:
1x新娘 (1星期), 1x三點白 (開缸至今), 1x黃尾藍魔 (1星期), 1x食苔巴士 (2星期), 海蔘 (2條),
1x奶嘴, 1x提子, 1x榔頭, 1x

沙發
自己推一下 !

順便一問,想請教各位, 骨針腦點先為開呢, 因為我見水族店餵食同類腦時,
好多觸手伸出, 而我餵食照片中的腦時, 佢有開口但好似無奈咁把幾粒沉糧吞了
, 不知是否正常 ?

另外, 依家我之後要點做去keep住個缸架狀態

板凳
藍白led燈好難開到,如果是真正珊瑚燈唔只得藍白色

地板
kwan88a 發表於 2015-10-5 17:54
藍白led燈好難開到,如果是真正珊瑚燈唔只得藍白色

老師,可否講多少少,燈具要求

comicboyfish 發表於 2015-10-5 18:55
老師,可否講多少少,燈具要求

珊瑚燈有好多色自己看看啦

http://aquaristsemporium.com/index.php?route=product/product&path=93_90_133&product_id=334

kwan88a 發表於 2015-10-5 18:59
珊瑚燈有好多色自己看看啦

http://aquaristsemporium.com/index.php?route=product/product&path=93_9 ...

謝謝