海水領域 SeaFishZone

查看: 5054|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

醫唔好之白點請師兄幫忙 [複製鏈接]

樓主
小弟魚缸係36x20x30見水27.有半吋沙有黃骨
沙缸就33x16x15有43L生物環.之前都中過細白點
本人用開USA 通常4至5就醫好冇番發.但最近加左新魚又中細白.今次唔知點解
照返之前份量用左7日都醫唔好.而小弟想轉用pointex 但小弟唔識用想請教各師兄係點用
重想問下小弟魚缸扣起沙黃骨及環大約幾多L水
啱啱停左3日藥已換主缸一半水.如我再下pointex 有冇問題
唔該各師兄及師姐幫忙

沙發
水位之長x闊x高÷62=容量

我曾用過pointex,跟指示用,都可以

板凳
wa505 發表於 2015-10-7 00:23
水位之長x闊x高÷62=容量

我曾用過pointex,跟指示用,都可以

唔該曬師兄我係想知我已經換左主缸一半水.3日冇用過藥如我現在加pointex 會唔會對魚有影響

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

地板
paulfai 發表於 2015-10-7 02:15
唔該曬師兄我係想知我已經換左主缸一半水.3日冇用過藥如我現在加pointex 會唔會對魚有影響

唔會,祇要補回足夠份量就得。
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

faiwong 發表於 2015-10-7 09:15
唔會,祇要補回足夠份量就得。

師兄我之前唔係落pointex 我係用USA 但已經換左主缸一半水及已停用USA 4日.所以想問下再落pointex 有冇問題.因唔想出事

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

paulfai 發表於 2015-10-7 09:24
師兄我之前唔係落pointex 我係用USA 但已經換左主缸一半水及已停用USA 4日.所以想問下再落pointex 有冇問 ...

最好全換水,再改用pointex
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

faiwong 發表於 2015-10-7 09:40
最好全換水,再改用pointex

一定要全換水?

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

paulfai 發表於 2015-10-7 11:00
一定要全換水?

唔知你d USA揮發哂未,全換安全D啫!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

換咗一半水已可轉用pointex

Galaxy 發表於 2015-10-7 11:57
換咗一半水已可轉用pointex

Galaxy師兄想問下我個缸應該用幾多份量唔該

paulfai 發表於 2015-10-7 11:59
Galaxy師兄想問下我個缸應該用幾多份量唔該

重想問第一次用藥洗唔洗用一半份量先唔該

faiwong 發表於 2015-10-7 11:21
唔知你d USA揮發哂未,全換安全D啫!

如全缸換就係驚啲魚唔息應所以唔知點好

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

paulfai 發表於 2015-10-7 12:09
如全缸換就係驚啲魚唔息應所以唔知點好

咁你落一半份量先,冇問題就隔一日補回足夠份量。

我認為換咗半缸水就可以落药
跟枝药水說明書份量,我記得好似係第13579日用药,如果以前未用過為求安全
头果一兩日可以分兩次落药,落葯後要觀察d魚反應,初時可能会有呼吸急速
隔一陣会正常翻。

計算容量要扣除滴流位及沙缸器材位

paulfai 發表於 2015-10-7 09:24
師兄我之前唔係落pointex 我係用USA 但已經換左主缸一半水及已停用USA 4日.所以想問下再落pointex 有冇問 ...

自己經驗落完藍十字,換左5份1水跟手落pointex(跟説明份量)都無事,最好配合測銅及打大氣

唔該各師兄小弟已買pointex 今晚下藥thx.咁多位