請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 7851|回復: 14

新手FOT開缸分享 [複製鏈接]

裝備:

主缸約30 x 20 x 28吋3分普通玻璃
沙缸約20 x 15 x 20吋兩倉
上水喉: 6分喉兩個出水口配Jebao DC 8000泵
燈: Zetlight ZG 5200 SPS
少量死石已用雙氧水處理
沙缸頭倉放5L MA環, 1L mono ball, 一包仔珊瑚骨
落水喉: 1吋及6分, 1吋直插沙缸底為生物環提供大量氣泡,6分做ATS雨淋管
AA氣木化氮加兩粒黑波

開缸情況:

5/10晚落100 mL無糖豆漿, 第二晚水仍然白濛濛,
6/10再加100 mL豆漿同兩枝硝化菌,第二晚D水清哂,度唔到NH3,NO2同NO3就有少量,
再加多50 mL豆漿,第二朝D水又清哂。
10/10 NO2少量,NO3同PO4上升, 加入小型藍魔,青魔,三間各一,落多兩枝菌同一枝海水素
13/10 NO3明顯下降,NO2同PO4維持差唔多,NH3仍然度唔到

期間ATS同化氮都冇開,缸冇爆藻,NO3下降,唔通養到厭氧菌開始反硝化作用?

主缸

主缸

沙缸

沙缸

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

咁奇怪!無NH3何來NO2?

may414 發表於 2015-10-14 01:20
咁奇怪!無NH3何來NO2?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

你個化氮係邊個形號?睇你個缸應該係純魚缸,建議加多D生物環
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

For 都要度咁多野?

師兄加油 麻煩多D報告
我會日日睇

d 環用格仔板t 高好d

yiu460 發表於 2015-10-14 10:26
d 環用格仔板t 高好d

補充: pH 8.3

其實我係暫時FOT, 遲D水質如果ok打算加LPS, 所以唔加咁多環, 當然還欠造流同水冷

化氮係AA氣木加兩粒黑波, 同ATS一樣未開過

其中一條落水喉直插生物環底, 有打大氣效果

想問問,係唔係魚鋪教你set 缸?

唔係, 不過佢造左1吋落水, 6分上水比我, 我自己將兩條變哂落水

請問用豆漿開缸 有咩好?
https://band.us/n/a1a870z4WdyfQ
自家繁殖小丑、白金 、畢仔、黑丑、黑雪、歡迎批發
平日交收晚上7:30後,荃灣、大窩口、葵興、葵芳、沙田、大圍

師兄唔好加魚住,搞好啲先。
條一吋直落有無過到棉架?啲屎直落環長久不是辦法。
另外環太太太少了。

滴漏槽內有白棉-->黑棉-->黑波
過濾效果明顯,唔覺阻水

另外加多左5L MA環同Maxspect Gyre 35W

唔知係咪因為Salifert o既試劑NH3細過0.25 ppm度唔到,而家轉左seachem

另外請問係咪要等NO2零左先可以開化氮同ATS?
Remark: 原來NO2同NO3兩張對照卡調轉左擺