海水領域 SeaFishZone

查看: 5646|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

21" 缸LED燈同化氮介紹? [複製鏈接]

樓主
小弟將會重開21"背滴 但未有燈同化氮(3.5)?
無玩兩年幾 唔知而家有咩新牌子介紹?謝謝

沙發
幾多L水,有沙缸有空間就預大d化氮
養魚就普通led已經ok , 還是養珊瑚??  lps ?? Sps ??  個缸幾高??

板凳
thomaschan2014 發表於 2015-10-17 17:29
幾多L水,有沙缸有空間就預大d化氮
養魚就普通led已經ok , 還是養珊瑚??  lps ?? Sps ??  個缸幾高??

小弟用背滴缸 2倉有8吋闊6吋深主要養LPS, 缸高就有15吋

地板
ALC 發表於 2015-10-17 18:06
小弟用背滴缸 2倉有8吋闊6吋深主要養LPS, 缸高就有15吋

化氮用nac 3.5  行 1000l/h 泵應該足夠 , 如果nac QQ  只有600L 就唔多夠了

led燈用 10w x 1白 , 3w x 2白8藍 , 或者  3w x 8白 , 3w x 4藍  , 總數約40w左右就可以

唔該晒師兄!

另外有邊款LED啱用?想搵啲有自動日出日落 有時間制果啲

thomaschan2014 發表於 2015-10-17 18:35
化氮用nac 3.5  行 1000l/h 泵應該足夠 , 如果nac QQ  只有600L 就唔多夠了

led燈用 10w x 1白 , 3w x ...

QQ好以得100L,唔係600L⋯

kwan88a 發表於 2015-10-21 14:41
QQ好以得100L,唔係600L⋯

NAC QQ 行600L/h 泵,舊BM QQ行1000L/h 泵,
NAC 3.5 都係行1000L/h泵

thomaschan2014 發表於 2015-11-14 08:59
NAC QQ 行600L/h 泵,舊BM QQ行1000L/h 泵,
NAC 3.5 都係行1000L/h泵

你自己去生龍看啦,寫到明QQ100L,你講咩Q泵
http://aquaristsemporium.com/BM%20QQ

官網都係話100L
http://www.bubble-magus.com/productinfo.aspx?id=478

kwan88a 發表於 2015-11-14 15:44
你自己去生龍看啦,寫到明QQ100L,你講咩Q泵
http://aquaristsemporium.com/BM%20QQ

原來你講處理量,我會錯意了,nac qq 處理量用於60L水還可以,100-150L用nac 3.5 都覺得唔夠
另外官網通常都係報大數,有經驗既魚友通常留意一下個制泡泵既流量,就略知處理水量

thomaschan2014 發表於 2015-11-15 09:02
原來你講處理量,我會錯意了,nac qq 處理量用於60L水還可以,100-150L用nac 3.5 都覺得唔夠
另外官網通 ...

QQ我係3年前用過所以我知係100L水