海水領域 SeaFishZone

查看: 3955|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

背心唔開口 , 入黎幫幫手 [複製鏈接]

樓主
條背心都入返左黎3星期

頭一星期有白便 ,浸左黃粉+抗生素 (習慣會好D)
之後個一星期落返FOT西住 , 同另一條野生一齊 (全缸計埋背心有4條丑)
期間發現個鰓好似合唔埋 , 口都係 , 懷疑鰓蟲 , 過左2日全淡2MIN 同 3日低鹽度(ARD 1010-1005)5MIN
第3星期個口同鰓好似正常返 , 黑便但好似有少少拖幼細便 (因為係西住,唔肯定系拖)
仲未肯食野 , 個態都係麻麻 , 但未見有表面傷 同 瘦 , 有時仲會凶一齊西住既野生MO

各位有咩意思 , 定等佢自己慢慢開口
已經試左幾隻糧同蒜汁了

MANY THANKS

沙發
聽你咁講條魚一開始已經好多問題,如果係我,我會捉出嚟浸抗生素,基本上3~5日,直至條魚好好態,假如條魚個態好番,係一定會食番野既,不過就算佢開番口,都唔可以餵太多,一點點即停,如果唔係即時痾白屎,每日只餵dd,起碼一星期後先開始慢慢餵番多d....

板凳
inin 發表於 2015-10-25 23:15
聽你咁講條魚一開始已經好多問題,如果係我,我會捉出嚟浸抗生素,基本上3~5日,直至條魚好好態,假如 ...

我第一星期已經黃粉+抗生素 , 白便退左
但成3星期未見開口(可能間中吸到1,2粒BB糧)
考慮緊再浸多5日

地板
荷蘭橙 發表於 2015-10-25 23:24
我第一星期已經黃粉+抗生素 , 白便退左
但成3星期未見開口(可能間中吸到1,2粒BB糧)
考慮緊再浸多5日

小丑唔開口,一定係有野唔妥,個態唔好先唔食野,
應該唔關食物既問題,我自己覺得黃粉冇乜用,份量都係估估下咁落,
剩係落抗生素已經好足夠,不如都係捉出嚟浸番好條魚先再試餵食丫~依家天氣捉出嚟要小心溫度,
唔好低過28~29度,,呢d係我自己既做法,希望可以幫到你啦

inin 發表於 2015-10-25 23:43
小丑唔開口,一定係有野唔妥,個態唔好先唔食野,
應該唔關食物既問題,我自己覺得黃粉冇乜用,份量都係 ...

唔該哂師兄
已經拎左出黎浸 , 但完全都無對溫 , 哈哈
有機會再UPDATE
THX

荷蘭橙 發表於 2015-10-26 00:14
唔該哂師兄
已經拎左出黎浸 , 但完全都無對溫 , 哈哈
有機會再UPDATE

如果條魚唔太差,溫度唔差多過2~3度,我通常都冇對溫同水。。
條魚一日未死都唔好放棄呀…加油師兄。。

inin 發表於 2015-10-26 09:37
如果條魚唔太差,溫度唔差多過2~3度,我通常都冇對溫同水。。
條魚一日未死都唔好放棄呀…加油 ...

第一次買背心就甘
3星期都未開口都幾灰
唯有希望快d好