海水領域 SeaFishZone

查看: 5406|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

MO仔甘樣叫好開始嗎? [複製鏈接]

樓主

2條野生MO仔
唔同時間入,但都少打交,細少少個條養左3個月,另一條個幾月
2條都係大約2"多少少
近排見佢地入洞,係咪有機會發展落去?

沙發
兩條SIZE差唔多,未必好事近, 或者試一條較為大少少會好D

板凳
arfaifai 發表於 2015-10-26 13:44
兩條SIZE差唔多,未必好事近, 或者試一條較為大少少會好D

無位入,另外有條背心同野生都係差唔多SIZE
隔離個缸仲有3-4條細D,但係驚一放過黎就死
如果2條PAIR左,系咪母體會再大條返D架

地板
荷蘭橙 發表於 2015-10-26 14:14
無位入,另外有條背心同野生都係差唔多SIZE
隔離個缸仲有3-4條細D,但係驚一放過黎就 ...

唔係,因為最初小丑是雌雄同體,假設這對小丑暫時未有性徵,配對後較大這一條會變成雌性,較細這條會變成雄性,總知飼養環境上,如果最大這一條就會由雄性變成雌性,但變了雌性後就永遠不能變回雄性.
所以如果遇到以下情況 :
1) 1大1小同樣雄性或未有性徵既小丑 ,較大這一條有機會變成雌性, 較細這條會變成雄性,然後生蛋
2) 1大1小同樣雌性既小丑 , 永遠都唔會生蛋

野生小丑在捕撈前,可能在族群裡已經定性為雄或雌性,如果想配對的話,要不停地嘗試.

印象中好似2條雌性唔可以一齊游,會經常打,是嗎?

吾打,晚上肯一起睡已經系好的開始,如果PAIR左,母的會繼續生長,公的也大概長到2吋多D咁上下就停,你兩條魚都系2吋上下,要等條母魚去到3吋以上先有機會生蛋,照睇都要一年幾后的事,慢慢等。。。

llaurense 發表於 2015-10-27 20:57
吾打,晚上肯一起睡已經系好的開始,如果PAIR左,母的會繼續生長,公的也大概長到2吋多D咁上下就停,你兩條 ...

要3”先生到蛋
等我谷肥佢長肉先

荷蘭橙 發表於 2015-10-28 10:41
要3”先生到蛋
等我谷肥佢長肉先

谷生口野,少食多餐。。。

llaurense 發表於 2015-10-28 11:09
谷生口野,少食多餐。。。

少餵生口野

最佳新人 論壇元老

要養幾耐先有性徵,??

我而家成缸都係群養, 就係唔想佢地有性別

多左係花瓶入邊震同打理,見到有互震
好消息嗎?

有機,但魚size就唔似

Bencylee 發表於 2015-11-1 14:10
有機,但魚size就唔似

吾打就有機嘍,魚size就肯定吾夠,還有PAIR左系吾會互震,沒PAIR先會互震的。。

我以為PAIR左2條先會互震TIM

我對小丑頭幾個月會一齊訓,但系E家大果條成日撞條細,吾比距接近海葵養佐年幾,系咪無機會了?

兩公婆嘈下交梗有

Bencylee 發表於 2015-11-3 18:11
兩公婆嘈下交梗有

我個兩公婆從來都唔嘈交。。。