海水領域 SeaFishZone

樓主: accp220
打印 上一主題 下一主題

不知不覺⋯開缸已一年了 [複製鏈接]

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樓主
你個缸咁多精品,首先講過正字先,如多條魚擦身估計缸水有惡菌,有機會藏響沙底,既然唔想用藥水養魚可考慮用O3嚟處理惡菌!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

論壇元老

愛德華七世

沙發
accp220 發表於 2015-11-2 11:51
是活的生物石⋯⋯

就算你捉出嚟醫都冇用,醫好放番落缸米一樣,因你缸水已經有惡菌存在,你有活石又唔可以響主缸落藥,唯有唔要活石響主缸落藥!

論壇元老

愛德華七世

板凳
accp220 發表於 2015-11-2 10:38
師兄,如果全缸落用sealife既藥丸,得唔得?還是抽起有事既魚用筒落TDC浸?

唯有唔要活石直接響主缸落TDC控制一下病情

論壇元老

愛德華七世

地板
accp220 發表於 2015-11-2 09:39
O3?唔識
係呀師兄,我換水時可能炒起過小小沙底,但現在點算?

O3臭氧殺菌力最強,但有弊處,會將水中所有細菌殺晒包括硝化細菌,唔識就最好唔好用喇,當我冇講過!

論壇元老

愛德華七世

accp220 發表於 2015-11-3 07:27
收到,師兄,我昨晚已捉了較明顯擦身、Fing頭既魚出來浸TDC...但主缸既雞心又出白點⋯⋯
那是 ...

雞心起白點咁就麻煩,有可能白點大爆發,跟住其他魚都會起白點,之前D魚擦身係起白點先兆,TDC治唔到白點,最好用銅藥!

論壇元老

愛德華七世

及早落藥控制病情,怕一發不可收拾地步!

論壇元老

愛德華七世

估計原頭應該係加左雞心吊才引起白點病,殺白點只有銅藥,如用藍十字銅藥有某D魚係受唔到呢隻銅藥會中銅毒死因本人試過,另一隻銅藥pointex我未用過,但有好多師兄用過都話安全,記得跟說明使用,再用銅測試濟測下水中含銅量足唔足夠,如果唔識用可以在買之前問店員查詢!

論壇元老

愛德華七世

accp220 發表於 2015-11-3 10:26
各位師兄,請問有隻叫﹕  
Polyp medic 珊瑚白點藥,得唔得﹖

治標不治本

論壇元老

愛德華七世

accp220 發表於 2015-11-3 09:43
生物石是否抽出來浸住先﹖開番咸水浸﹖

照道理係可以用咸水打氣浸住先,但有可能白點孢子藏響石入面,如要浸新開鹽水浸十四日以上