海水領域 SeaFishZone

樓主: accp220
打印 上一主題 下一主題

不知不覺⋯開缸已一年了 [複製鏈接]

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

accp220 發表於 2015-11-2 09:39
O3?唔識
係呀師兄,我換水時可能炒起過小小沙底,但現在點算?

O3臭氧殺菌力最強,但有弊處,會將水中所有細菌殺晒包括硝化細菌,唔識就最好唔好用喇,當我冇講過!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

Kwong 發表於 2015-11-3 05:59
唯有唔要活石直接響主缸落TDC控制一下病情

收到,師兄,我昨晚已捉了較明顯擦身、Fing頭既魚出來浸TDC...但主缸既雞心又出白點⋯⋯
那是否主缸已有菌,抽魚出來浸也沒什麼大作用?反而
放返落去主缸,全缸浸仲好?
落TDC⋯⋯是否可以殺埋缸內白點?

論壇元老

愛德華七世

accp220 發表於 2015-11-3 07:27
收到,師兄,我昨晚已捉了較明顯擦身、Fing頭既魚出來浸TDC...但主缸既雞心又出白點⋯⋯
那是 ...

雞心起白點咁就麻煩,有可能白點大爆發,跟住其他魚都會起白點,之前D魚擦身係起白點先兆,TDC治唔到白點,最好用銅藥!

論壇元老

愛德華七世

及早落藥控制病情,怕一發不可收拾地步!

Kwong 發表於 2015-11-3 08:38
及早落藥控制病情,怕一發不可收拾地步!

我諗住落TDC都得,因我看個TDC樽寫可以医白點的....

但落銅我唔多識點做,怕會搵壞個過濾系統...我只是新手一名﹗師兄多多指教﹗

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

accp220 發表於 2015-11-3 09:12
我諗住落TDC都得,因我看個TDC樽寫可以医白點的....

但落銅我唔多識點做,怕會搵壞個過濾系統.. ...

ching, 都係建議你抽起生物石落銅好D,份量跟指示落得ka la, TDC殺白點唔掂架。
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

faiwong 發表於 2015-11-3 09:20
ching, 都係建議你抽起生物石落銅好D,份量跟指示落得ka la, TDC殺白點唔掂架。

師兄,那一隻銅藥最好﹖

生物石是否抽出來浸住先﹖開番咸水浸﹖

各位師兄,請問有隻叫﹕  
Polyp medic 珊瑚白點藥,得唔得﹖

accp220 發表於 2015-11-3 09:43

係,打氣再加個小型做流泵,經濟D 可用個平平地嘅掛濾。

accp220 發表於 2015-11-3 10:26
各位師兄,請問有隻叫﹕  

珊瑚白點藥唔可靠,買枝藍十字,記住要check 銅。

小兒科 發表於 2015-11-3 11:16
珊瑚白點藥唔可靠,買枝藍十字,記住要check 銅。

請問點check 銅?之前個主缸無落過銅⋯

我現在有些魚已抽出浸緊TDC...要不要隔多久才可放回主缸?

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

accp220 發表於 2015-11-3 09:42
師兄,那一隻銅藥最好﹖

我用 Pointex 次次都無問題
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

師兄,pointex 素有聽聞,怎樣用?

accp220 發表於 2015-11-3 11:44
請問點check 銅?之前個主缸無落過銅⋯

我現在有些魚已抽出浸緊TDC...要不要隔多久才可放回主缸? ...

抽魚出來浸藥,作用不大,因為病嘅原頭係主缸內。浸完藥條魚再放返入主缸可能等於無浸。

明白

論壇元老

愛德華七世

估計原頭應該係加左雞心吊才引起白點病,殺白點只有銅藥,如用藍十字銅藥有某D魚係受唔到呢隻銅藥會中銅毒死因本人試過,另一隻銅藥pointex我未用過,但有好多師兄用過都話安全,記得跟說明使用,再用銅測試濟測下水中含銅量足唔足夠,如果唔識用可以在買之前問店員查詢!

論壇元老

愛德華七世

accp220 發表於 2015-11-3 10:26
各位師兄,請問有隻叫﹕  

治標不治本

論壇元老

愛德華七世

accp220 發表於 2015-11-3 09:43

照道理係可以用咸水打氣浸住先,但有可能白點孢子藏響石入面,如要浸新開鹽水浸十四日以上

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

開缸一年都未有問題,但一下子就百病叢生,
要查探原因啊

係妮。。FOT都KEEP得哋生物石甘紫既,有咩竅門?