海水領域 SeaFishZone

樓主: accp220
打印 上一主題 下一主題

我諗我個缸應該有白點虫.....可以點医﹖ [複製鏈接]

我之前都是用waterlife藥丸,三日一療程⋯⋯都有好轉,但未清得哂,請問是否要隔一日再行多一個療程?

lg1093 發表於 2015-11-7 21:33
師兄我依家都係主缸用緊waterlife的octozin第3日,fing頭明顯fing少咗,你有咩結果大家交流吓{ ...

若fing 頭可試Tdc 藥水呀!我第一次用,效果好好,落了兩天已無再fing 了

accp220 發表於 2015-11-7 22:19
若fing 頭可試Tdc 藥水呀!我第一次用,效果好好,落了兩天已無再fing 了

之前用預防個份量黎keep魚,D魚係生猛D,但醫魚未成功過
之後用過藍十字獨立醫,叫做好D,但好似又返發,有一兩條又好似連中招,索性係生缸落,但有虾唔敢落藍十字,所以轉waterlife(唔傷無脊椎動物同珊瑚),已落咗3日藥,暫時好在未有問題

lg1093 發表於 2015-11-8 03:41
之後用過藍十字獨立醫,叫做好D,但好似又返發, ...

我TDC 已連續落了五天,每天60ml, 情況一直好轉中,連條雞心都好咗九成!
希望掂

中間時間會有反覆㗎,要堅持下去,直到起到作用為止,不要中途轉藥,
對魚好傷⋯⋯

lg1093 發表於 2015-11-8 03:41
之後用過藍十字獨立醫,叫做好D,但好似又返發, ...

你條咩魚?新入缸?定舊魚?

accp220 發表於 2015-11-8 13:36
你條咩魚?新入缸?定舊魚?

有屌有仙

但係自己多手放條雞泡落去,之後死咗,再過多日開始反缸,估計九成九係條雞泡死後放毒

死前一刻
https://youtu.be/smz5kbJKOCs

lg1093 發表於 2015-11-8 14:00
有屌有仙

但係自己多手放條雞泡落去,之後死咗,再過多日開始反缸,估計九成九係條雞泡死後放毒 ...

睇唔到!私人影片⋯

好神奇、TDC醫到白點、我用過幾次都唔得、都唔知點解、

我都試過fing頭 刷鰓  不過問過其他師兄們
白點都有機會係fing頭刷鰓  之後我大換水  落pointex   一個星期後就冇事
依家枝TDC真係擺向到純粹看門口

我現在已進入第三個療程,第七日落藥,雞心好咗好多了,但仲有一些白點,所以會落多三日,
完成第三個療程再觀察,浸到好為止⋯
暫時,未有爆發及傷亡,魚態仍搶口

貢多精品、希望你成功、繼續報告啊、

多謝!一定

加油! 零傷亡!  咁多條精品椅要加油大步攬過

多謝

accp220 發表於 2015-11-9 10:46
我現在已進入第三個療程,第七日落藥,雞心好咗好多了,但仲有一些白點,所以會落多三日,
完成第三 ...

Ching, 加油
西星班, 老虎班, 火點, 黃腳立, 深水泥孟.

lg1093 發表於 2015-11-7 21:33
師兄我依家都係主缸用緊waterlife的octozin第3日,fing頭明顯fing少咗,你有咩結果大家交流吓{ ...

師兄,你落完藥丸後,白點清唔清到?
我落咗9日TDC 後,得條雞心唔清,仲有白點⋯⋯
交流一下

accp220 發表於 2015-11-13 19:38
師兄,你落完藥丸後,白點清唔清到?
我落咗9日TDC 後,得條雞心唔清,仲有白點⋯⋯
交 ...

落左9日TDC,先收下手唔好再落

實驗証明,TDC 對白點無乜作用。

係,攪唔掂條雞心
其他魚都好好