海水領域 SeaFishZone

樓主: accp220
打印 上一主題 下一主題

我諗我個缸應該有白點虫.....可以點医﹖ [複製鏈接]

有沒有試過用USA細菌水?

我想你要試下、

請問有沒有師兄試過用pointex 既reef life?
效果好嗎?是否不用落銅?但有銅既治白點功效?

accp220 發表於 2015-11-13 19:38
師兄,你落完藥丸後,白點清唔清到?
我落咗9日TDC 後,得條雞心唔清,仲有白點⋯⋯
交 ...

應該清到, 11月11日的最後觀察期到咗到現在, 暫時唔見再有fing頭.

如果你真係想試的話, 打比我啦92769239 - ROY! 我上星期焗住買咗一大樽, 讓d比你, 但係你試的話, 我建議你獨立搞, 你缸精品真係唔講得笑

accp220 發表於 2015-11-13 23:04
請問有沒有師兄試過用pointex 既reef life?
效果好嗎?是否不用落銅?但有銅既治白點功效?

拿 我詳細講下啦  我向轉FOT之前都係玩RT
果陣玩到咁上下無啦啦白點大爆發  成缸白點仲要好勁果隻
最後我用左Polyp medic既珊瑚白點藥  買果陣店員同我講 因為隻藥冇銅 對魚同珊瑚都無害  所以要份量加大先有成果
結果我份量X2咁落 落左一星期冇效果  死左幾條魚(白點殺既)  珊瑚真係冇事既
之後我見冇效 X3咁落  落左成個月  一樣冇效果  魚-死哂(白點殺既)  得番D珊瑚
之後我嬲得濟  直接賣唒D珊瑚轉FOT   有咩事就直接POINTEX落銅  每次都4日左右搞掂哂d白點
所以我認同網上既一句話: 依家市面上仲未出現一種冇銅而肯定100%殺得死白點既白點藥

明白,謝謝師兄詳盡既講解!

lg1093 發表於 2015-11-14 01:45
應該清到, 11月11日的最後觀察期到咗到現在, 暫時唔見再有fing頭.

如果你真係想試的話, 打比我啦 ...

師兄,謝謝你的意見、我以往都有落,但白點也未能根治,條雞心仍有⋯⋯其他魚無事
現在,雞心成身都係,但仍食得,所以無理佢⋯⋯現觀察中,
想參考一下其他師兄既意見⋯

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

lg1093 發表於 2015-11-7 21:33
師兄我依家都係主缸用緊waterlife的octozin第3日,fing頭明顯fing少咗,你有咩結果大家交流吓{ ...

師兄,有無用過water life 隻Sterazin (睇下面條link),  聲稱專醫fing 頭,我有條魚都fing得好勁,想試下!
http://www.waterlife.co.uk/marine/disease-treatments-2014-02-05/sterazin-detail#.VkbSVF9jeJI

may414 發表於 2015-11-14 14:15
師兄,有無用過water life 隻Sterazin (睇下面條link),  聲稱專醫fing 頭,我有條魚都fing得好勁,想試下 ...

要睇是什麼原因造成⋯⋯如果不是白點,那可以用Tdc抽出來浸,我一晚已好了很多

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

accp220 發表於 2015-11-15 11:14
要睇是什麼原因造成⋯⋯如果不是白點,那可以用Tdc抽出來浸,我一晚已好了很多

不似白點,身上一粒都無,之前已Q足十四日,同埋只擦鰓,其他部位無擦,已試過浸TDC藥浴三四次都係fing!

may414 發表於 2015-11-15 13:36
不似白點,身上一粒都無,之前已Q足十四日,同埋只擦鰓,其他部位無擦,已試過浸TDC藥浴三四次都係fing!
...

師兄,會否有細菌感染﹖或是水質有問題都有可能....

我條雞心...今早己奄奄一息了....
現在已經抽起打大氣中.....不知能否過到今天.....還有得救嗎﹖

雪花雞心

有落藥嗎?

師兄條雞心點呀?

今晚返了大海了

我諗真要用銅,根治缸內白點⋯⋯
請問如果我之前用過tdc 、又試過落殺菌水⋯⋯今日停藥,換了1/4水,
那要隔幾耐先可以落銅?

殺菌水是否銅藥?好多銅藥都叫殺菌水Wo、

Benny 發表於 2015-11-16 23:49
殺菌水是否銅藥?好多銅藥都叫殺菌水Wo、

現在整缸魚既身都有些⋯⋯但態都ok。
是否睇多幾日?因之前落了TDC 及殺菌水,現已停藥兩二天,
換了兩次水?
還是即落銅?边隻好?

accp220 發表於 2015-11-17 08:31
現在整缸魚既身都有些⋯⋯但態都ok。
是否睇多幾日?因之前落了TDC 及殺菌水,現已停藥兩二天 ...

睇你嘅情況已經步入中晚期,5落銅根本無法治癒但現時你的過瀘系統亦可能承受不了銅藥的影響,如我會先換水加硝化菌再落銅(藍十字或pointex)要先將生物石取出
期間每天換小量水及補回適量銅藥