海水領域 SeaFishZone

樓主: accp220
打印 上一主題 下一主題

我諗我個缸應該有白點虫.....可以點医﹖ [複製鏈接]

Benny 發表於 2015-11-16 23:49
殺菌水是否銅藥?好多銅藥都叫殺菌水Wo、

現在整缸魚既身都有些⋯⋯但態都ok。
是否睇多幾日?因之前落了TDC 及殺菌水,現已停藥兩二天,
換了兩次水?
還是即落銅?边隻好?

heilin 發表於 2015-11-17 09:38
睇你嘅情況已經步入中晚期,5落銅根本無法治癒但現時你的過瀘系統亦可能承受不了銅藥的影響,如我會 ...

我昨天換了約40升水(全缸約200升)
今天要換嗎?
師兄,我十分同意你的分析!
朋友都說可能個過濾會受不了,那該何時落銅呢?
亦加了一蓋硝化細菌⋯⋯

如果我個上水泵未開到最大,是否可以開到最大,加強過濾?

ts02765402 發表於 2015-11-17 16:35
師兄 我係你我就換50%水  之後打大氣 落菌 一至兩日後就POINTEX落足一個療程
藥到病除

謝謝師兄!今日又換咗40升水⋯⋯落兩蓋硝化細菌

ts02765402 發表於 2015-11-17 22:05
提醒一下師兄  可能師兄都知
pointex 同 硝化菌都好搶氧
安全起見一定要打大氣

師兄,多謝提醒,我落硝化細菌時,無打大氣....怕唔怕﹖因見魚又無咩事....

今天魚兒情況報告﹕

雞心前天返大海後,換了兩天水,每天換兩筒水(40升),
其他魚初時差不多全有白點出現,或多或少....後來,到昨天,又開始退得八八九九....
每條皆搶口...有態....

各位師兄,請問要否再換兩天水,然後落銅﹖還是暫不落住﹖

ts02765402 發表於 2015-11-18 09:50
打大氣既原因係 藥(TDC / POINTEX / USA殺菌水)都要一定程度既氧氣  之後硝化菌又需要氧氣去繁殖之後師兄 ...

啱!師兄講得好合理,我都諗住等水質好番定番,就落銅,但未決定用边隻?
都是cupramaine 和Pointex之間㨂
請問大家,有沒有心得及報告?

777 發表於 2015-11-18 15:13
我給少少經驗!之前入魚必Q足14日,有日籃吊擦身!澳籃收口沖水流,又看不見白點,晨早用電筒照,條條全身白 ...

師兄,多謝你的詳盡分享,給了我很多的心理準備,
真要有耐性,別急,別亂!
我會好好記住!
打算星期五晚去馬!落銅!

經歷了歷史性死傷⋯⋯
現在尾聲⋯⋯死剩:賊仔、湯臣、耳班、太后、天皇⋯⋯其他,陣亡
銅已經達0.5mg水平,昨天天皇身上白點開始退⋯⋯