海水領域 SeaFishZone

樓主: accp220
打印 上一主題 下一主題

我諗我個缸應該有白點虫.....可以點医﹖ [複製鏈接]

heilin 發表於 2015-11-17 09:38
睇你嘅情況已經步入中晚期,5落銅根本無法治癒但現時你的過瀘系統亦可能承受不了銅藥的影響,如我會 ...

我昨天換了約40升水(全缸約200升)
今天要換嗎?
師兄,我十分同意你的分析!
朋友都說可能個過濾會受不了,那該何時落銅呢?
亦加了一蓋硝化細菌⋯⋯

accp220 發表於 2015-11-17 10:43
我昨天換了約40升水(全缸約200升)
今天要換嗎?
師兄,我十分同意你的分析!

旁人是很難評估你的硝化系統承受能力,你之前落的藥物是可以與銅共用的只要不過量,現時
最好多加一個上水泵加強過瀘次數及落銅時打大氣及用滴滴樽落藥等魚魚慢慢適應

如果我個上水泵未開到最大,是否可以開到最大,加強過濾?

師兄 我係你我就換50%水  之後打大氣 落菌 一至兩日後就POINTEX落足一個療程
藥到病除

ts02765402 發表於 2015-11-17 16:35
師兄 我係你我就換50%水  之後打大氣 落菌 一至兩日後就POINTEX落足一個療程
藥到病除

謝謝師兄!今日又換咗40升水⋯⋯落兩蓋硝化細菌

accp220 發表於 2015-11-17 20:06
謝謝師兄!今日又換咗40升水⋯⋯落兩蓋硝化細菌

提醒一下師兄  可能師兄都知
pointex 同 硝化菌都好搶氧
安全起見一定要打大氣

ts02765402 發表於 2015-11-17 22:05
提醒一下師兄  可能師兄都知
pointex 同 硝化菌都好搶氧
安全起見一定要打大氣

師兄,多謝提醒,我落硝化細菌時,無打大氣....怕唔怕﹖因見魚又無咩事....

今天魚兒情況報告﹕

雞心前天返大海後,換了兩天水,每天換兩筒水(40升),
其他魚初時差不多全有白點出現,或多或少....後來,到昨天,又開始退得八八九九....
每條皆搶口...有態....

各位師兄,請問要否再換兩天水,然後落銅﹖還是暫不落住﹖

accp220 發表於 2015-11-18 09:26
師兄,多謝提醒,我落硝化細菌時,無打大氣....怕唔怕﹖因見魚又無咩事....

打大氣既原因係 藥(TDC / POINTEX / USA殺菌水)都要一定程度既氧氣  之後硝化菌又需要氧氣去繁殖之後師兄D精品又要呼吸氧氣   3樣一齊就會叫做搶氧  所以要打大氣
師兄見D魚冇事可能師兄個上水泵同化氮夠力夠氣供應  不過為免夜長夢多 都係加多個泵打番個大氣安全少少

accp220 發表於 2015-11-18 09:32
今天魚兒情況報告﹕

雞心前天返大海後,換了兩天水,每天換兩筒水(40升),

相信白點既生殖過程師兄都知  師兄見到退得七七八八係因為佢地進入左繁殖期  都脫離魚表 去到缸底分裂  所以如果冇落藥去清 就一定仲向到
見師兄你已經換左次水  又落左菌   應該可以落銅藥(都係果句 推介POINTEX 藥效溫和 而且完左療程唔需要吸番銅)
每隔日落1次  通常情形下落3次已經唔會再見到有白點 不過都一定要做哂成個療程  共13日 落7次 就完滿解決

師兄唔遲得喇 你D白點只會愈黎愈多  襯師兄D精品仲頂得住有態又肯食野就快D落藥解決
如果遲下D白點多得濟生到上鰓就玩完

ts02765402 發表於 2015-11-18 09:50
打大氣既原因係 藥(TDC / POINTEX / USA殺菌水)都要一定程度既氧氣  之後硝化菌又需要氧氣去繁殖之後師兄 ...

啱!師兄講得好合理,我都諗住等水質好番定番,就落銅,但未決定用边隻?
都是cupramaine 和Pointex之間㨂
請問大家,有沒有心得及報告?

我給少少經驗!之前入魚必Q足14日,有日籃吊擦身!澳籃收口沖水流,又看不見白點,晨早用電筒照,條條全身白點上埋眼所以決定主缸落cupramin ,吾急慢慢落,一两天雞心收口、但都無計,吾想促來促去左溝又溝死快D,主缸D水始終係最強,開始半瓶蓋落、cu test 沒反應,加到眼見到水都變淺藍色.火滾,掉左支測銅劑落垃圾桶,走去買別一隻牌子sera test試下,原來超矖標,媾返正常後,照平時咁換水,換完又test下,差不多一個多月,見魚狀態返來,搶糧,就賣吸銅綿,沒做過其他多餘野,30幾條魚得條人字蝶香左,其他沒樹!

777 發表於 2015-11-18 15:13
我給少少經驗!之前入魚必Q足14日,有日籃吊擦身!澳籃收口沖水流,又看不見白點,晨早用電筒照,條條全身白 ...

師兄,多謝你的詳盡分享,給了我很多的心理準備,
真要有耐性,別急,別亂!
我會好好記住!
打算星期五晚去馬!落銅!

Ching 魚魚如何?
終於找返尼個post
西星班, 老虎班, 火點, 黃腳立, 深水泥孟.

賊仔 銅高過0.3應會收口
西星班, 老虎班, 火點, 黃腳立, 深水泥孟.

經歷了歷史性死傷⋯⋯
現在尾聲⋯⋯死剩:賊仔、湯臣、耳班、太后、天皇⋯⋯其他,陣亡
銅已經達0.5mg水平,昨天天皇身上白點開始退⋯⋯

加溫可以縮短白點蟲周期