海水領域 SeaFishZone

查看: 5938|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

正計劃由FOT轉試養SPS新缸,想請教各位 [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
1.現心水尺吋,36"闊X24"深X18.5"高,這尺有否缺點?
2.看到很多CHING有造儲水缸補水,正在考慮中,請問如果好似我之前FOT咁幾天才加回一次淡水,相對有什麼壞處?
THX

沙發

如果玩14日開缸果隻玩sps,個人應為,只作參考
19-20寸水深,會好好多。
總水量是400升水多啲,在日常維護方便啲。器材方面選擇多啲
有補水缸,水質參數會穩定啲。

要諗定玩乜系統
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

最佳新人 論壇元老

板凳
kenlam 發表於 2015-11-5 00:06
如果玩14日開缸果隻玩sps,個人應為,只作參考
19-20寸水深,會好好多。
總水量是400升水多啲,在日 ...

即是我缸造高多少少
其實儲水缸我想用的,但櫃內想分一格放電制,又想造一格生物倉,所以諗左好耐都未想好

最佳新人 論壇元老

地板
另外想問問外置水冷的鈦炮,是否要放在上水泵的那一倉?有冇CHING放在化痰那倉?

最佳新人 論壇元老

生物倉想點整?補水1-2日手加落沙魚缸可以既。影響不大。

最佳新人 論壇元老

但儲水缸有係好d方便d。

最佳新人 論壇元老

其實個下層生物缸也在想怎麼好,如果儲水缸方便D的話,要諗下點放
可能沙缸分三倉,左手邊大倉,右前倉生物或草,右後是上水泵
所以想知道外置水冷的鈦炮可否不放在尾倉?

最佳新人 論壇元老

fot轉sps要處理no3問題。fot no3無咩大影響,sps就唔可以太高。
rt其實可以用環,尤其是生物多卅石小,更加要落環。唔係nh3轉唔切no3,有野死引起連鎖反應就會反缸。我400L水個沙缸放左16L環,no3長期係1內。
講到減no3,養草唔係唔得,不過處理量有限,要多草先有效。用ats都係,要夠大先得。而同時,草缸同ats,係咁大就咁大,到處理唔到就要停無得擴展。除非換大左個沙缸。
建議考慮用碳源,較直接,同時份量亦可跟生物落。多左生物,no3多,落多d碳就得。當然,用碳源要配一部勁d (都會貴D) 既化氮,唔係菌生太多打唔切,令會水白卅蒙,消耗水中氧氣。
另一方面,亦要注意KH同鈣。KH低過6角就會開始燒底。鈣就要keep住380以上,唔夠鈣角又會唔生。Keep KH同鈣可考慮 1) 定期check,手動補。好處係唔使買多架野,唔佔沙缸位。壞處係濃度上落差大,同煩。2) 用dosing泵加,好處係唔使自己親自落手,架野會定時定侯同你加,上落差細。但係首先要試岩自己個缸d珊瑚消耗KH同鈣有幾快,加太多卅太小都唔好。3)用鈣反calcium reactor,好處係佢唔會影響KH同鈣既比例,保持平衡。同一時間加入鎂粒仲可以補充埋鎂。但要小心既係有機會塞,塞左會出事。要定期望下。
當然,無話邊套方法一定最好,最緊要知道做緊咩,配合到同岩自己。大忌人講咩好就整番架。
基本上keep到KH,鈣,鎂,no3同po4低 (但唔可以係0,唔係寸草不生苔都死哂,珊瑚會變白再燒),加足夠既光線,珊瑚就可以生存。要出色,要透,就要注意埋其他元素,玩下漂珊瑚… 呢d就慢慢黎∼ 有排玩∼

大概係咁,有錯請補充∼

最佳新人 論壇元老

多謝TIMTIM教導,我會先研究三種方法中那個合我用
完本我諗法是用一個大化氮再加ATS的,等我想清楚才拍板去做!
再次多謝你教我
因為我一直是fot 完全對RT的器材唔知有乜用的,thx