海水領域 SeaFishZone

查看: 6283|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

深水寶石花/茉莉花一問 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
各位大大,小弟想請教一下.我每次買既翻黎既寶石花/茉莉花唔知點解開左一排就全部都縮番.什至唔死至死.但其它的珊瑚又冇乜事.先講一下我係用TOILET水養,26寸背滴,咸度1024左右,水溫長KEEP28度.只有4條摩魚.珊瑚只有扭扣,1隻葵,幾件皮革,甜圈等,1隻閃電蚌,2隻蝦,1件FRAG 瓦片及草皮等一些較易養的珊瑚.基本上開缸已接近9個月,由開缸到現在都沒做過任何水質測試,因我見養開的珊瑚SO FAR沒事.而且最近1個月加左隻FRAG角,都還算可以KEEP到.但唯獨就是寶可花.我有1件紅寶唔死,但又唔開,每次都是凸左少少頭出黎,另外一件雙色寶石,返左黎1個月左右態都OK,但漸漸由唔開到變白骨.好想問一下養這2樣,須多加留意什麼,TKS!

沙發
師兄你個兩件放咗乜位?因寶石花或苿莉花都要有光同水流

論壇元老

板凳
水深約20", RW4做流, 燈R420 120W, 藍80,白30, 離水約5-6"左右, 之前舊茉莉花放缸底照都有開,但1個月後就冇反應了.係佢冇反應之前,我見到隻葵蟹有攪佢.而且佢一路都企係度但唔知做乜.但我相信佢唔係吃緊或咬緊佢.

地板
小弟都有依個問題,我發覺NP太高會有影響

論壇元老

dvjus 發表於 2015-11-17 22:58
回不回呢,考慮再三,還是不回了吧。

請問回什麼,不太明白

dvjus 發表於 2015-11-17 22:58
回不回呢,考慮再三,還是不回了吧。

回應下啦
師兄

試下得唔得,一返將燈光條暗D,約一星期慢慢調返光,120w好似太勁。

論壇元老

peterfox 發表於 2015-11-19 19:36
試下得唔得,一返將燈光條暗D,約一星期慢慢調返光,120w好似太勁。

但請問這樣會不會對現有的珊瑚有影響?而且我關藍色多,白光最多開到35度

不曬太陽不會立即死,曬得太多反而會即死,像人一樣。當然,寶石花是難養