海水領域 SeaFishZone

查看: 25047|回復: 84
打印 上一主題 下一主題

第一次用銅向白點宣戰!本周五去馬!請師兄指點! [複製鏈接]

樓主
如題,第一次用銅向白點宣戰!現在情況:
雞心已死(白點)
日本身上有多而細白點,其他也間中出現細白⋯⋯
但魚態仍好,搶糧!
有生物石,到時候會抽出!免造成壞水!

決定用朋友用開的cupramine 及sera test 測銅
由星期一開始已每天換水40升,連續換了三天⋯⋯
這兩天落了兩蓋硝化細菌,打大氣中⋯⋯

各位師兄,請問我還要準備什麼?或注意什麼?
希望賜教指點!由衷感謝!!

ybkwok 發表於 2016-5-19 22:06
不用關化氮,但是,UV燈及臭氧機一定要關!
記住要充分配合測銅劑,不要靠估

明白!Thank you

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

KM.Ricky 發表於 2016-5-19 21:43
版主,我想問 用藥期間化氮需要關嗎?

不用關化氮,但是,UV燈及臭氧機一定要關!
記住要充分配合測銅劑,不要靠估
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2015-11-19 08:34
藍十字都好好用,記住唔好浄係睇說明落份量,
要相信測銅劑數據,因為,魚缸入面,好多濾材都會吸收 ...

版主,我想問 用藥期間化氮需要關嗎?

換水時一次過吸走!

咁簡單?會揚起沙中惡菌?

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

工程唔大!用洗沙器拎走頭個部份,乜沙都吮走晒!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

accp220 發表於 2015-12-4 23:07
師兄,我缸薄沙底....怕唔怕?換水時沙下沙得唔得?

最好拎走佢, 不過好大工程

師兄,我缸薄沙底....怕唔怕?換水時沙下沙得唔得?

長遠黎講 冇沙底會安全D

accp220 發表於 2015-11-30 23:36
哦,明白,咁是否不用換水?

不用

哦,明白,咁是否不用換水?

accp220 發表於 2015-11-30 22:01
師兄,現在仍未有進一步傷亡,魚兒身上再未見白點⋯⋯
一路測住銅,保持濃度0.5左右⋯照早 ...

保持銅藥14天係由魚魚身上無白點果日開始計14日

師兄,現在仍未有進一步傷亡,魚兒身上再未見白點⋯⋯
一路測住銅,保持濃度0.5左右⋯照早晚餵食,但減少量,
希望可渡過難關!
是否一定要保持銅14日都是0.5,才能大換水?

accp220 發表於 2015-11-28 13:43
多謝師兄鼓勵⋯⋯當時真係灰爆又無奈⋯⋯
現在keep多幾日水⋯根治白點,重新出 ...

有冇進度UPDATE下  關心下

ts02765402 發表於 2015-11-28 12:09
條賊仔好好態  加油!  就黎搞掂
雖則日本同聖圈呢D精品番左大海  但起碼師兄你盡左力救   盡左 ...

多謝師兄鼓勵⋯⋯當時真係灰爆又無奈⋯⋯
現在keep多幾日水⋯根治白點,重新出發

accp220 發表於 2015-11-28 11:51
https://youtu.be/lKi2Y86UlPs
多謝師兄關心⋯一輪死傷過後⋯⋯
現在白點,總算退去了不少 ...

條賊仔好好態  加油!  就黎搞掂
雖則日本同聖圈呢D精品番左大海  但起碼師兄你盡左力救   盡左力就無需自負  
加油! 捱過呢步

https://youtu.be/lKi2Y86UlPs
多謝師兄關心⋯一輪死傷過後⋯⋯
現在白點,總算退去了不少⋯⋯態差的小丑今早到開口⋯

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

accp220 發表於 2015-11-27 12:04
多謝!到現時為止,死亡率已半數⋯⋯包括:日本、聖圈、美法、雞心、阿拉伯、小丑⋯
幸存 ...

一動不如一靜,等d魚好返先啦!咸野最忌大改動!

accp220 發表於 2015-11-27 12:04
多謝!到現時為止,死亡率已半數⋯⋯包括:日本、聖圈、美法、雞心、阿拉伯、小丑⋯
幸存 ...

聽講用洗沙器洗  魚街大把都係 有一個喇叭咀咁洗不過聽講洗沙伴隨好大既風險  師兄自己衡量一下

另外好奇一下師兄d魚點?  生猛哂未   希望師兄大步覽過