海水領域 SeaFishZone

樓主: accp220
打印 上一主題 下一主題

第一次用銅向白點宣戰!本周五去馬!請師兄指點! [複製鏈接]

accp220 發表於 2015-11-26 00:30
師兄,已打緊大氣,但14日不會壞水嗎?

賊仔仲健在,但唔知頂唔頂得住⋯⋯

減少過量餵食有助改善水質,no2 低
打大氣保持穩定ph
換水會換走銅藥,你又要加返再測過
跟說明keep14日冇錯,天氣開始冷,加暖管溫度慢慢升

仲有記得早晚測下銅量,你有沙底會吸走

多謝各位師兄關心、鼓勵......
希望捱到﹗白點周期完結,而賊.湯可以幸存.....

想換水,但唔知怕唔怕影響到個銅既療效,現在每天早晚測銅....SERA第三深色個隻:0.3MG...

銅到今天第三日,仍能保持0.5MG左右,現在天皇身上的白點明顥少了.....其他魚亦生猛咗一些
希望可以過到呢關啦.....

加油啊師兄!

Benny 發表於 2015-11-27 11:53
加油啊師兄!

多謝!到現時為止,死亡率已半數⋯⋯包括:日本、聖圈、美法、雞心、阿拉伯、小丑⋯
幸存:賊仔、湯臣、太后、耳班、天皇、小丑⋯

請問沙底可以怎樣清理?因想攪埋佢,一次過!
現在生物石已用熱水洗,並用TDC 浸過兩三天....死未?

accp220 發表於 2015-11-27 12:04
多謝!到現時為止,死亡率已半數⋯⋯包括:日本、聖圈、美法、雞心、阿拉伯、小丑⋯
幸存 ...

聽講用洗沙器洗  魚街大把都係 有一個喇叭咀咁洗不過聽講洗沙伴隨好大既風險  師兄自己衡量一下

另外好奇一下師兄d魚點?  生猛哂未   希望師兄大步覽過

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

accp220 發表於 2015-11-27 12:04
幸存 ...

一動不如一靜,等d魚好返先啦!咸野最忌大改動!

https://youtu.be/lKi2Y86UlPs
多謝師兄關心⋯一輪死傷過後⋯⋯
現在白點,總算退去了不少⋯⋯態差的小丑今早到開口⋯

accp220 發表於 2015-11-28 11:51
https://youtu.be/lKi2Y86UlPs
多謝師兄關心⋯一輪死傷過後⋯⋯
現在白點,總算退去了不少 ...

條賊仔好好態  加油!  就黎搞掂
雖則日本同聖圈呢D精品番左大海  但起碼師兄你盡左力救   盡左力就無需自負  
加油! 捱過呢步

ts02765402 發表於 2015-11-28 12:09
條賊仔好好態  加油!  就黎搞掂
雖則日本同聖圈呢D精品番左大海  但起碼師兄你盡左力救   盡左 ...

多謝師兄鼓勵⋯⋯當時真係灰爆又無奈⋯⋯
現在keep多幾日水⋯根治白點,重新出發

accp220 發表於 2015-11-28 13:43
多謝師兄鼓勵⋯⋯當時真係灰爆又無奈⋯⋯
現在keep多幾日水⋯根治白點,重新出 ...

有冇進度UPDATE下  關心下

師兄,現在仍未有進一步傷亡,魚兒身上再未見白點⋯⋯
一路測住銅,保持濃度0.5左右⋯照早晚餵食,但減少量,
希望可渡過難關!
是否一定要保持銅14日都是0.5,才能大換水?

accp220 發表於 2015-11-30 22:01
師兄,現在仍未有進一步傷亡,魚兒身上再未見白點⋯⋯
一路測住銅,保持濃度0.5左右⋯照早 ...

保持銅藥14天係由魚魚身上無白點果日開始計14日

哦,明白,咁是否不用換水?

accp220 發表於 2015-11-30 23:36
哦,明白,咁是否不用換水?

不用

長遠黎講 冇沙底會安全D

師兄,我缸薄沙底....怕唔怕?換水時沙下沙得唔得?

accp220 發表於 2015-12-4 23:07
師兄,我缸薄沙底....怕唔怕?換水時沙下沙得唔得?

最好拎走佢, 不過好大工程

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

工程唔大!用洗沙器拎走頭個部份,乜沙都吮走晒!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名