海水領域 SeaFishZone

樓主: accp220
打印 上一主題 下一主題

第一次用銅向白點宣戰!本周五去馬!請師兄指點! [複製鏈接]

樓主
accp220 發表於 2015-11-23 09:42
同意,現仍未測到銅,但白點已大爆發中.....條日本開始呼吸困難,全身爆白....
請問各位師,是否要多落銅 ...

你現時只落了5ml,應該仲差好遠,我第一次落銅係說明指示份量4-5 倍
所以你一定要有測銅液(最好兩隻牌子一齊測)5好等喇繼續落銅

沙發
accp220 發表於 2015-11-23 12:59
師兄,我由第一日(星期五晚上)到現在,大約落了15ml左右⋯⋯

你要相信測銅液(我自己用Salifert及Seachem)落5夠銅藥係無法醫治白㸃

板凳
accp220 發表於 2015-11-23 14:03
因我依說明書份量落,每日5ml:200L水

因現時沙底及生物環內的生物大量死亡,可加些硝化細菌以穩定水質

地板
accp220 發表於 2015-11-24 09:00
日本已返大海了......

現銅已開始出現....大約0.1-0.2MG,我用SERA測的

銅要keep到0.3先有效,如要繼續玩FOT落銅係必經階段,
今次要吸取經驗

accp220 發表於 2015-11-30 22:01
師兄,現在仍未有進一步傷亡,魚兒身上再未見白點⋯⋯
一路測住銅,保持濃度0.5左右⋯照早 ...

保持銅藥14天係由魚魚身上無白點果日開始計14日

accp220 發表於 2015-11-30 23:36
哦,明白,咁是否不用換水?

不用