海水領域 SeaFishZone

樓主: accp220
打印 上一主題 下一主題

第一次用銅向白點宣戰!本周五去馬!請師兄指點! [複製鏈接]

有,每天兩蓋份量師兄,夠不夠?

日本已返大海了......

現銅已開始出現....大約0.1-0.2MG,我用SERA測的

聖圈已抽出缸了....因全身水印....怕又返大海....因我缸水可能水質變差...

ts02765402 發表於 2015-11-24 11:46
見到日本番左大海我都好心痛
加油呀師兄  捱過今次

多謝大家⋯⋯
我會吸收教訓⋯⋯
希望傷亡情況可以⋯⋯停止⋯⋯

垃圾 發表於 2015-11-24 13:19
有D魚對銅比較敏感,留係主缸內死梗,抽出來用新水養你無做錯

我都同意,因應條日本在主缸內真係好唔掂⋯⋯

多謝師兄,剛回家見聖圈水印減少了⋯⋯但不多願游

現在銅又升了一些

ts02765402 發表於 2015-11-25 19:35
師兄最近點?   可能天氣轉冷  我缸魚都開始有D刷鰓  我都有落銅藥  驚大爆發

師兄,多謝關心!
希望你可以吸取我的教訓,病向淺中医⋯⋯
仍有死傷,今日法仙、聖圈返大海⋯⋯灰爆
而銅已到位,今天停落⋯現在每日測住⋯⋯

在此一求教:請問要否換水?每次換多少?我缸200升水

Alan0524 發表於 2015-11-26 00:26
落銅後唔洗換水keep 14日,其間減少餵食,打大氣

師兄,已打緊大氣,但14日不會壞水嗎?

賊仔仲健在,但唔知頂唔頂得住⋯⋯

無奈,又唔知仲可以點?見魚兒一條一條咁走⋯⋯幾時先停止呢?

多謝各位師兄關心、鼓勵......
希望捱到﹗白點周期完結,而賊.湯可以幸存.....

想換水,但唔知怕唔怕影響到個銅既療效,現在每天早晚測銅....SERA第三深色個隻:0.3MG...

銅到今天第三日,仍能保持0.5MG左右,現在天皇身上的白點明顥少了.....其他魚亦生猛咗一些
希望可以過到呢關啦.....

Benny 發表於 2015-11-27 11:53
加油啊師兄!

多謝!到現時為止,死亡率已半數⋯⋯包括:日本、聖圈、美法、雞心、阿拉伯、小丑⋯
幸存:賊仔、湯臣、太后、耳班、天皇、小丑⋯

請問沙底可以怎樣清理?因想攪埋佢,一次過!
現在生物石已用熱水洗,並用TDC 浸過兩三天....死未?

https://youtu.be/lKi2Y86UlPs
多謝師兄關心⋯一輪死傷過後⋯⋯
現在白點,總算退去了不少⋯⋯態差的小丑今早到開口⋯

ts02765402 發表於 2015-11-28 12:09
條賊仔好好態  加油!  就黎搞掂
雖則日本同聖圈呢D精品番左大海  但起碼師兄你盡左力救   盡左 ...

多謝師兄鼓勵⋯⋯當時真係灰爆又無奈⋯⋯
現在keep多幾日水⋯根治白點,重新出發

師兄,現在仍未有進一步傷亡,魚兒身上再未見白點⋯⋯
一路測住銅,保持濃度0.5左右⋯照早晚餵食,但減少量,
希望可渡過難關!
是否一定要保持銅14日都是0.5,才能大換水?

哦,明白,咁是否不用換水?

師兄,我缸薄沙底....怕唔怕?換水時沙下沙得唔得?

咁簡單?會揚起沙中惡菌?