海水領域 SeaFishZone

查看: 2843|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

主缸爆後白點後 需重新來過 請師兄們解答下小弟問題 [複製鏈接]

樓主
主缸前個月爆發左白點病
小弟安全起見 重新養水
上文爬左文 話白點虫會殘留系底沙同生物石到
底沙我會換過 但請問生物石是否亦需要換?或者有沒有方法不需變死石而消除白點虫?
另外重新養水有沒有需要注意的地方?怕白點病沒有根治 遲下落魚又再爆發

沙發
其實新買生物石,我自己會過淡水一小時,白點會離開生物石,菌一樣會係到,唔會變死石

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

板凳
日後如不q魚,白點仍會不時發生。
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

地板
甘我系唔系可以照用舊有生物石過淡一小時就ok啦?

已經準備左q缸 打算同主缸一齊開始養水 好驚主缸仲有白點殘兵存在

如果您係重新黎過,最簡單就係冇魚兩個禮拜,咁就會冇晒白點蟲。

要 keep 住 d 菌,可以養蝦,或者用氨水養菌
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

leemanho 發表於 2015-11-20 10:25
如果您係重新黎過,最簡單就係冇魚兩個禮拜,咁就會冇晒白點蟲。

要 keep 住 d 菌,可以養蝦,或者用氨水 ...

不是一個月嗎?

師兄請問  我現在已撈起所有魚 剩一隻醫生蝦  將所有底砂換過曬 生物石不作任何處理  整缸水換新水 然後再等一個月 此方法可行?能否徹底消除缸內原有白點蟲?

應該兩個禮拜就夠,因為白點蟲離開魚後最多兩個禮拜就分裂,然後 24 小時內搵唔到魚上就會死。

http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1301

清缸一個月就更穩陣啦
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

最佳新人 論壇元老

除非你Q埋珊瑚, 如果唔係一樣有. 狀態好的珊瑚缸能控制白點數量.(各生物捕食.)