海水領域 SeaFishZone

查看: 14349|回復: 51
打印 上一主題 下一主題

3個月都未開到缸...... [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主

06/09開始養水 .......先講下缸中既硬件 , 請教下各位C兄
1. 生物環-35L ( 包括 , 玻璃環及陶瓷環 )
2. 1件黃骨 , 1件珊瑚骨

3個月黎 , 買過好多魚開缸 , 現況淨下4條大食*黃琪倉*缸中亦有爆啡台 , 約1個月之前NO2是爆紅的......
左為NO3 , 右為NO2(現況)
1. 請問一下現在是否再等呢 ?
2. 再問一下需要換水嗎 ?
謝謝 !

沙發
好多魚,姐幾多?如果10條死剩4條也算正常,果日係大黑買了5條5彩摩,2條番茄然後貪平走去大角咀入左4條小丑,水都未對完4條小丑返大海其他魚養到現在,選擇魚舖都好重要,不要經常懷疑自己缸水未得!

最佳新人 論壇元老

板凳
777 發表於 2015-11-25 10:52
好多魚,姐幾多?如果10條死剩4條也算正常,果日係大黑買了5條5彩摩,2條番茄然後貪平走去大角咀入左4條小丑 ...

補充下 : 全缸約有600/L水
死左約有130條魔 , 其他仲有彩吊 , 藍紋 , 藍吊 , 狐狸 等等....合共約有150條左右

地板
殺手
魔魚都死, 收手吧

最佳新人 論壇元老

qqkkfish 發表於 2015-11-25 11:37
殺手
魔魚都死, 收手吧

已收左手 , 一個月黎都冇再入魚

最佳新人 論壇元老

777 發表於 2015-11-25 11:48

養左4年RT , 初次轉FOT......

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

你RT個陣無魚?點會死咁多架!重要係摩魚!

最佳新人 論壇元老

may414 發表於 2015-11-25 12:27
你RT個陣無魚?點會死咁多架!重要係摩魚!

我O個陣用舊生物石 , 冇一個星期就爆草 , 爆啡 , 好快就完左個N-CYCLE . 長期KEEP住 NO2 , NO3 , PO4 =0 , 魚都有死, 但係就唔會有我宜家LEE個情況 ,所以宜家就係好似等極都唔OK有D唔係好明......

kingma2006 發表於 2015-11-25 11:10
死左約有130條魔 , 其他仲有彩吊 , 藍紋 , 藍吊 , 狐狸 等等....合共約有150條 ...

死魚是正常嘅,但是死咁大量的魔就有D恐怖,
一次放十幾二十條就一定出事,
試下一兩條咁放

最佳新人 論壇元老

9700864 發表於 2015-11-25 12:39
死魚是正常嘅,但是死咁大量的魔就有D恐怖,
一次放十幾二十條就一定出事,
試下一兩條咁放

宜家咩都唔敢做 , 只係等, 個半月水都冇換 , 但係就見NO2由爆紅到上圖咁 , 所以問一下, 仲有冇D咩可以做 , 例如 , 需唔需要換水之類既動作 , 定還是咩都唔好做, 再等 , 等到NO2=0 , 先換水 , 再加魚 THX

試下密換水,唔加魚,觀察多一段時間可以的話換水后加一1兩支補品

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

比張魚缸同沙缸相黎睇睇
就最好
返工冬眠放工失蹤善良熊

kingma2006 發表於 2015-11-25 11:10
死左約有130條魔 , 其他仲有彩吊 , 藍紋 , 藍吊 , 狐狸 等等....合共約有150條 ...

師兄你600L水只有35L環好似少咗D喎,另外選擇魚舖都好重要!
火花,太后,皇帝,西非,紫月,藍咀,公子*4

最佳新人 論壇元老

Teddy 發表於 2015-11-25 13:14
比張魚缸同沙缸相黎睇睇
就最好

2.jpg 1.jpg
請指點一下

最佳新人 論壇元老

littlejp 發表於 2015-11-25 13:27
師兄你600L水只有35L環好似少咗D喎,另外選擇魚舖都好重要!

已經......放無可放.....我仲有半桶環雪藏緊

個缸設計咁奇特既 會唔會係個缸內水流唔夠?
24吋FOT主缸
法仙,火背仙,火焰鷹,紫吊,
丹麥吊,藍吊,新娘,三點白,紅燕子魔,黃旗倉,珍珠班

最佳新人 論壇元老

movietoy.maniac 發表於 2015-11-25 13:43
個缸設計咁奇特既 會唔會係個缸內水流唔夠?

底缸D沙會吹氣 , 所以我諗未必關事

好特別設計
可惜養5到魚

獨特的缸