海水領域 SeaFishZone

樓主: kingma2006
打印 上一主題 下一主題

3個月都未開到缸...... [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

ff23456 發表於 2015-11-28 01:13
化氮後面旁邊黑色轆野是殺菌燈嗎?

Yes

最佳新人 論壇元老

kwan88a 發表於 2015-11-28 08:08
其實咸水唔冼用炭

Okok

建議到最後,如果還是大量死魚的話,就試下清缸從頭來(清走魚暫養開,洗缸,全換水,清沙,換綿,洗環)……再運水一天,即養返魚(黃旗倉半咸淡水都養唔死架),再養返五六條摩魚睇下……

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

應該係亞摩尼亞過高毒死D魚,測下Nh3 4,宜家只好換水加硝化細菌打大氣
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

最佳新人 論壇元老

ff23456 發表於 2015-11-28 23:47
建議到最後,如果還是大量死魚的話,就試下清缸從頭來(清走魚暫養開,洗缸,全換水,清沙,換綿,洗環)… ...

最佳新人 論壇元老

Kwong 發表於 2015-11-29 07:30
應該係亞摩尼亞過高毒死D魚,測下Nh3 4,宜家只好換水加硝化細菌打大氣

用Stop Ammo啦

論壇元老

家下no2 幾多 ?

每次加10 條魔既話, 咁大水量 無環都唔死啦

最佳新人 論壇元老

dicky826 發表於 2015-11-30 10:03
家下no2 幾多 ?

每次加10 條魔既話, 咁大水量 無環都唔死啦

01/12/2015

我17'Q缸同你之前處境一樣..
省錢冇買造流養得一缸死水 , Q乜死乜 ,
最後買左個造流咩魚都Q到

最佳新人 論壇元老

keithv3v 發表於 2015-12-8 18:17
我17'Q缸同你之前處境一樣..
省錢冇買造流養得一缸死水 , Q乜死乜 ,
最後買左個造流咩魚都Q到

我買多左個做流係右下最深處

一早已經講過,第一步硬件已經好大問題,問題引申之後加魚死魚既問題,一次過加十條八條魚,略為識養魚既魚友,都知道硝化細菌完全不能負擔,死魚係一定........既事實。
你死魚既原因,一) 魚缸設計上既錯誤, 二) 完全唔了解硝化細菌既運作, 三) 完全忽視生物量與過濾系統既平衡。
如果唔解決最基本問題,恐怕你死魚會死到會信心盡失,轉養淡水魚吧!
http://www.seafishzone.com/forum ... &extra=page%3D1