海水領域 SeaFishZone

查看: 2832|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

自來水no3問題 [複製鏈接]

樓主

準備新手開缸24吋滴漏水量大概150-130L,
近日CHECK 定中的自來水no3 有差不多20, 想問如果用較強的化氮同加豆豆樽能否來NO3 減至能合適養LPS 的度數呢?暫時唔會用RO 水

謝謝

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
其實no3=10~15還可養LPS,當然態未係最好
只要每次換水份量不多(10%可接受),理應不會一下子令no3爆升
豆豆可以降no3,但見效好慢,有時到樽頸就降唔到了
反而ats可能仲實際
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

板凳
咁其實最直接係咪都係用ro 水??
其實整ats簡唔簡單?爬過文有睇過ats但都唔係太明白

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
cyrilwtc 發表於 2015-12-3 18:44
咁其實最直接係咪都係用ro 水??
其實整ats簡唔簡單?爬過文有睇過ats但都唔係太明白

當然用ro可以減少no3投入
但唔好以為用ro就一定養得好珊瑚,用ro水都可以有機會主缸水高no3的情況
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔