海水領域 SeaFishZone

查看: 7569|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

新缸 n cycle [複製鏈接]

樓主
開缸個幾用,40"。3-4條死士。用生物石,有開化氮,打到嘢。d水keep住都好清。d數據好奇怪,NH3 & NH4,NO2從未標升;NO3係低水平(見附件)。開缸兩三星期就出啡苔,跟住差幾日就出紫苔,跟手就紅苔同青苔,依家乜都有d。可能開燈太多,依家隔幾日就要鏟玻璃面d啡苔。但究竟個缸?n cycle行到咪程度,定根本未開始?各位ching請多多賜教,謝謝 tank.PNG

沙發
提供多d料。我嗰缸水體320L,缸底上水,沙缸水體110L。用緊BK Double Cone 200,開緊30W。做流用旋影XY-150,開緊40%強度,5見有乜死流,水中懸浮污漕嘢清得好快。有用豆樽,一個放rowa,一個放NP豆。因為計劃主要用嚟養珊瑚,魚就小量;所以無用生物石同其他濾材。只係加左個ATS。主缸應該有60磅石。我個缸,分享分享。

板凳

地板

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我覺得你應該關化氮
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

問個超低B問題:有冇落過消化細菌

多謝各位意見。經某位 ching提點,個 n cycle應該已經行左。呢兩日連續換1/3水,降NO3, PO4

首通tester。因為數值低。說明教橫身望,5好頂望,望到個數除10。我見得出

個色係兩者中間,就除2取平均。你問我先留意到,5知係咪打多左個小數位。罪過罪過,個手法我諗係咁,錯左5好打面

如數據話你知係可以落魚就ok

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

可以落條粗生仙魚養2個星期,試下水先
返工冬眠放工失蹤善良熊

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

落魚啦
我真係傻架

最佳新人 論壇元老

養珊瑚, 跟本唔洗理N CYCLE. 唉, 開缸, 乜都唔洗CHECK, 等爆綠長毛藻, 毛藻白化, 清藻, 養得SPS, 完.

個個都唔聽係咁CHECK數值, 有乜用..

個人見解:數據只共參考,經驗先最緊要,唔好睇見啲數據好靚就自欺欺人,D生物會話比你知D水質得唔得。唔啱聽咪打面呀

經驗最緊要