海水領域 SeaFishZone

查看: 8684|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

RedSea Reefer 要點揀好 ? [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主

要點揀好
現有器材如下:
1. Eco-lamp 36" LED2. Eheim 1262 (3400L/hr) X 2
3. ReefLive D161 skimmer
4. RW-8 + WP25
5. Sander O3 100mg
6. heater, air pump etc

沙發

轉玩RT

Plan A
RedSea Reefer 250 (36", 250L水體), $7600@海洋世界
To buy:
1. 上水泵 (官網建議 2500L/hr)
2. 生物石
3. RW-15造浪
4. 水冷機

用舊有器材:
Eco=lamps LED燈,ReefLive D161化氮, RW-8 造浪

板凳

Plan B
RedSea Reefer 170 (24", 170L水體), $6000@海洋世界
To buy:
1. 上水泵 (官網建議 2000L/hr)
2. 生物石
3. LED
4. 水冷機

用舊有器材:
ReefLive D161化氮, RW-8 造浪, WP-25造浪

地板

Plan C
RedSea Reefer Nano (18", 105L水體), $5000@海洋世界 (兩台)
To buy:
1. 上水泵 (官網建議 2000L/hr) X 2
2. 生物石
3. RW-8 X 2
4. Skimmer X 1
4. 水冷機 X 1

用舊有器材:
Eco-lamps LED燈, ReefLive D161化氮, RW-8 造浪, WP-25造浪

一個設置為葵缸,養海葵及小丑魚,不設水冷。另外一個設置為,設置水冷機

Plan A

Plan A
40x20x24; FOT, Ecotech Vectra M1, Maxspect Gyre 250, Vertex Omega 150, SERA 10L
番茄(16-3-09),  藍圈(23-10-09), 背心1(20-12-09), 雙印蝶(1-2-11), 檸檬批(17-09-10), 藍仙仔(02-12-11-Jul15),巴西石美(16-12-11).大紅海金蝶(7-1-12),小紅海金蝶(13-12-11),金眼吊(02-06-14to07-10-21),灰仙b(2014),背心2(2015),小双印(Dec16),金毛巾(Dec16),南澳藍面(Dec17),金毛巾2(Nov20)

plan c起雙飛

多謝師兄意見。
其實如果只軟体加LPS,
仲有咩器材要加?
謝謝。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

最諗最主要諗下用咩減no3同po4

Angus0-0 發表於 2016-1-16 14:47
最諗最主要諗下用咩減no3同po4

師兄,有咩建議?

聽過豆豆,通粉,ROWA,PO4x4, 琉璜珠,
但全無經驗,
另外,
弗石桶又係咩尼(見D師兄話玩石仔)
係咪SPS先要架(真係唔識)
請指教,謝謝。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

我自己覺得no3方面豆豆好易痴埋一舊,通粉當開始溶時會阻水流,所以我選擇用通粉。
Po4方面rowa同po4x4係差唔多野,可自己選擇,我就用rowa。
琉磺珠我未用過,未能提供意見。
另外弗石我都未用過,但知係另一款系統,多數養sps先用,仲要用藥水平衡。
唔好講指教,我都係新手,大家研究下,共勉之!

Angus0-0 發表於 2016-1-17 01:42
我自己覺得no3方面豆豆好易痴埋一舊,通粉當開始溶時會阻水流,所以我選擇用通粉。
Po4方面rowa同po4x4係差 ...

多謝回覆。
師兄你用通粉 , rowa
係咪要個別用反應器
甘咪加多兩個水泵
又係熱源。。

jay 發表於 2016-1-17 02:08
多謝回覆。
師兄你用通粉 , rowa
係咪要個別用反應器

Sorry講錯,我係用米通
米通入面有個網袋,我用佢裝住放喺大水流位(即係頭倉),另外rowa我係用白棉夾住,個個星期換

Plan B size 又fit  換水又方便

又唔使比老虎咬

師兄,伱个缸多大?多久换水,换多少%
謝謝。

Angus0-0 發表於 2016-1-17 02:12
Sorry講錯,我係用米通
米通入面有個網袋,我用佢裝住放喺大水流位(即係頭倉),另外rowa我係用白棉 ...

謝謝。

jay 發表於 2016-1-17 23:56
謝謝。

30寸300升水,每星期換一次水,換三個大鹽桶大約60升水

Angus0-0 發表於 2016-1-18 00:01
30寸300升水,每星期換一次水,換三個大鹽桶大約60升水

師兄,你係水喉水開鹽,定係用RO/DI水呢?
Sorry 0甘多問題
謝謝。

jay 發表於 2016-1-18 00:37
師兄,你係水喉水開鹽,定係用RO/DI水呢?
Sorry 0甘多問題
謝謝。

我過棉芯同di芯開鹽咋,ro太多癈水覺得好浪費