海水領域 SeaFishZone

樓主: oh08yeah08
打印 上一主題 下一主題

痛... [複製鏈接]

oh08yeah08 發表於 2012-6-27 21:34
唔換水...只換棉? 真唔真係? 咁都得?
CHING點setup呀?

事實証明係得既, 我已經成四個月無每日換1/20水, 淨係每日補充番淡水, d魚無任何異樣, 生生猛猛, 大食有力, 單純以養魚呢講, 真係得, 不過缸水就越呢越綠, 所以最近又回復每日換水1/20 !
FOT 火公53個月, 日蝕蝶39個月, 丹麥吊35個月, 紅眼仙27個月, 雙印龍13個月, 石美人13個月, 火焰仙10個月, 珊瑚美人1個月, 青魔1個月

一加多幾條魚就好易玩完
不過buy 你講法goldenjoe

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

我識魚友一年都無換
條條都好生猛

你d魚全軍覆沒?我仲有幾條危殆中

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

水太清反而易死魚

論壇元老

大家好似忽略了一點,請問楼主係米用厠所水?用厕所水分分鐘一獲搞掂,其實魚最忌就
係水質大陣動,如果慢慢加,放山埃都無咁易死,

最佳新人 活躍會員 論壇元老

jm2011520 發表於 2012-6-28 12:35
大家好似忽略了一點,請問楼主係米用厠所水?用厕所水分分鐘一獲搞掂,其實魚最忌就
係 ...

唔係呀...我唔係用厠所水架!!! 我開鹽架!!! 不過都...

最佳新人 活躍會員 論壇元老

redtiger188 發表於 2012-6-28 07:52
你d魚全軍覆沒?我仲有幾條危殆中

未呀...六條都仲係道...不過FING頭依舊...狀態依舊...餵兩三餐先食半餐...

我條背心開始出現朦眼同燒鰭開始細菌感染