海水領域 SeaFishZone

查看: 4615|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

自製粒糧 [複製鏈接]

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

樓主

麻煩友金蝶,死都唔食粒,係要自製老泥丸先食!
http://youtu.be/PBI8OHNtnJY[media=x,500,375]

沙發
又秘丸
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

板凳
師兄點整
我個條都係唔開口

地板
我個條都係唔開口x2, 1條唔開口1條淨食毛蝦,
救救小金蝶

https://www.flickr.com/photos/133879868@N03/page1

https://www.facebook.com/marine.clownfish

So gun 發表於 2016-1-29 18:57

你。。。食龍蝦啦
有意可以直接whatsapp查詢.多謝支持
whatsapp : 94252842
Facebook : Nemoland
Instagram : NemolandHK

論壇元老

永遠係新手

obama810 發表於 2016-1-29 18:43
我個條都係唔開口x2, 1條唔開口1條淨食毛蝦,
救救小金蝶

其實撞采,無咩特別,條金蝶仍在訓糧中,還未成功,以下分享我的訓糧過程:

Step 1: 準備以下材料
- 冰鮮毛蝦一粒(我自己用Hikari ,我只係識呢隻)
- 普通粒糧 (我自己用New Life Spectrum with Garlic 0.5mm, 感覺特別香d!), 分糧大約為一粒冰鮮毛蝦咁多!

Step 2:- 將粒糧揼成粉狀,有咁粉得咁粉,用0.5mm, 可以揼得好粉

Step 3:- 將毛蝦解凍,倒去雪水,再加入粉糧混和,用牙籤狅攪,越勻混越好,直至變成糊狀,好似一堆泥漿咁,一定要夠"傑", 太稀的話放入水會散,唔夠"傑"就再加多d粉糧

Step 4:- 放返入冰箱雪實,每次餵時攞出嚟解凍就得

Step 5:- 餵時用牙籤挑一小舊,輕輕用手壓實便可

Step 6:- 如果條魚肯食,恭喜你,成功左一大步

Step 7:- 我記得隔左好似兩星期,我再次整呢d粒糧時,特登唔落毛蝦,純用粒糧,整返同樣size, 竟然成功呃到條金蝶,可能我呢條夠蠢!

Step 8:- 我下一步會逐漸減少將粒糧浸水時間,等條魚慢慢適應硬嘅粒糧, 咁就訓糧完成!

以上就是我的訓糧計劃,我唔好采入左條個幾月都唔食粒糧嘅金蝶先要咁Q麻煩,如果你地個條唔咀刁,俾個安靜嘅環境佢,正常好快會食粒!以上小小分享,希望幫到大家,一齊有金蝶玩!

但係我個條依家連豐年蝦都吐番出嚟
BTW多謝師兄,如果佢食得番蝦我一定用呢個方法試

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

果然犀利!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

多謝教路