海水領域 SeaFishZone

查看: 2950|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

降no3求教 [複製鏈接]

樓主
各位師兄,想請教下d野,我80L背濾,頭倉棉+環底用球梳水,中倉化氮+環,尾倉600/h上水泵直入一個ats盒再出水,有放碳同氫氧化鐵輔助下,開左缸六個月,混缸黎,因為個泵唔夠力,循環得好差,所以今日換左個ehehim1000,但就令ats盒出唔切水,索性唔用盒,張藻板放係尾倉用燈照,但始終怕水流唔夠,令ats唔work爆到尾倉係藻,所以想轉其他方法降no3,諗過np通心粉,但冇一個位夠水流帶動佢,所以想用豆樽,爬過好多文但對豆樽唔明白,見有人話死魚難控,所以請教一下我既情況咩方法會好d

*每星期換10L水,魚6蝦3蚌1,軟野7件,未來都唔養硬住
*no3 no2 po4都仲keep到,個之後唔敢講,因為ats唔知咁搞仲仲work唔work

最佳新人 論壇元老

沙發
不能用豆, 豆係要勁化氮. SERA 環加換RODI水開鹽夠晒做.

板凳
nickdo 發表於 2016-3-13 15:11
不能用豆, 豆係要勁化氮. SERA 環加換RODI水開鹽夠晒做.

我全部都mr環,咁我洗唔洗慢慢轉番?