海水領域 SeaFishZone

查看: 7010|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

白點問題 [複製鏈接]

樓主
小弟4尺珊瑚缸 (葵加LPS 有12件)魚有10條: 吊,仙,clownfish
已落polyp medic 藥14日,雙藥份,但都未見可以控制到
想用藥
方案一: 抽走d 珊瑚全缸落藥 (有沙有生物石) 照落
方案二:捉晒所有魚去q 缸用藥 (80L),主缸空魚1.5個月

心大心細,有冇師兄可以比下意見
Thanks

沙發
去ph8x 找赤大 檸檬酸銅可能幫到你

板凳
tonyma 發表於 2016-4-18 18:32
去ph8x 找赤大 檸檬酸銅可能幫到你

師兄,唔好意思。
唔係好明咩係ph8x, 同赤大。

地板
google 檸檬酸銅 就找到

tonyma 發表於 2016-4-18 19:34
google 檸檬酸銅 就找到

睇完,好似幾複雜下

唔該晒師兄

如果你落銅藥,用方案一,d沙石吸咗銅,你d珊瑚以後落唔番缸,一定係用方案二抽魚出嚟落銅醫番好先入缸,以後都要Q魚先落缸。白點最有效一定係銅藥。

5ocean 發表於 2016-4-20 03:18
如果你落銅藥,用方案一,d沙石吸咗銅,你d珊瑚以後落唔番缸,一定係用方案二抽魚出嚟落銅醫番 ...

我諗住行1010一個月到6星期先

等個缸空魚2兩個月

再落微量銅係q 缸確保冇晒白點

定係一開始落銅再空缸兩個月好?

白點life cycle 有4個stage,用銅可以保持一定份量係14天KO哂d白點,最好用copper test kit測銅含量。1010對付UFO較有用,白點一般。建議一開始用銅,養海魚學用銅係基本入門。
p.s. 如果你Q缸有生物環,銅會被吸收,要落多d,一定要用測銅keep住0.5ppm

5ocean 發表於 2016-4-20 15:39
白點life cycle 有4個stage,用銅可以保持一定份量係14天KO哂d白點,最好用copper test kit測銅含量。1010對 ...

乜唔係 有d 魚 (仙魚) 唔受得銅咩?

我條紫吊行左3個星期 1010喇。。。唉

諗住咁樣冇對魚太過stress

你又唔係魚,你點知銅藥會stress,1010唔會,如果你冇光學盬度計,你都唔知係咪行緊1010,低鹽度d魚一樣會stress,用銅藥份量啱好安全,細仙都冇問題,如果你驚唔好用,當我冇講過。

睇過文章話hyposalinity 係最唔stress 嘅方法去醫白點

不過都可以試下落銅,打算分開試。

5ocean 發表於 2016-4-20 16:07
你又唔係魚,你點知銅藥會stress,1010唔會,如果你冇光學盬度計,你都唔知係咪行緊1010,低鹽度d魚一樣會s ...

我係用緊光學鹽度計呀

我有條18cm 嘅一幢仙

的確,某D耳對0.5量的銅會有機會受唔住。
西星班, 老虎班, 火點, 黃腳立, 深水泥孟.

我落藥心得建議用量四份一試下缸中生物反應先,去藥房買支吊盬水針自己diy加水慢慢滴

tonyma 發表於 2016-4-20 21:47
我落藥心得建議用量四份一試下缸中生物反應先,去藥房買支吊盬水針自己diy加水慢慢滴

琴晚捉左條吊出黎,之後即刻收口

今朝仲打橫黎游,死下死下咁

仲衰過唔捉出黎

師兄有咩解救方法?

已餵生口都唔食,係唔係要等幾日佢安定左先?

可能白點未期(d人講白點入鰓),心大心細太遲落藥我之前都係咁,條魚身體太虛弱,落藥輕手又醫唔好,重手又頂唔住,你要有心理准備多數要買過條。
用藥方面都係usa殺菌水or tdc, 如果比我會重劑量浸佢幾分鐘,之後換水用輕劑量(重同輕我都係跟說明減半用量)

以上心得我都係5條得2條存活都係上網睇人地d post總結返來,如果有錯or 有更好方法希望各位c師出來指正一下,做福我地d魚友

如果唔了解白點生命週期,係唔會明白點解最好落銅藥,白點只能係 "theronts" stage 被殺死,其他殺菌水係冇用既,藥水十個八個鐘就減低藥效,到時已經唔知水中藥水份量。落多又死落少又唔夠,銅藥就可以測到。 image.jpeg

以我所知銅藥係破壞白點基因,等佢地分解下一代基因出錯咁解決佢地。但係d白點蟲痴左係d魚身上有冇得殺左佢or只係可以等佢離開魚的身體等銅藥ko佢??
唔識睇雞腸sor c 兄

tonyma 發表於 2016-4-21 19:05
以我所知銅藥係破壞白點基因,等佢地分解下一代基因出錯咁解決佢地。但係d白點蟲痴左係d魚身上有冇得殺左佢 ...

冇錯,白點係魚體內或胞子階段係殺唔死,就算銅藥都要等佢離開魚體游水既時候先至可以ko佢,休眠期可以好長,用銅藥就係要長時間保持一定份量,直至白點所有階段完成。如冇記錯,USA殺箘水係混合硫酸銅+福耳馬林(TDC),硫酸銅藥性比seachem cupramine 更強更毒,好容易落過量