海水領域 SeaFishZone

查看: 8227|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

白點rt缸檸檬酸銅使用報告     [複製鏈接]

樓主
試過兩次因為藍吊白點大爆發,d魚死剩雷達同石麒麟,今次落魚特別q左一個多月的藍吊,係q缸無事一落主缸又出事。
本來星期日出魚街想試下各位c兄講果支390$支白點藥,不過無開,買左支新野parazoryne,用左一日無料到d白點仲多左。上網搵下支野咩成分,用我有限公司的雞腸找答案原來鬼佬學我地玩草本成份,當堂對支野一d信心都無,都係試下用台灣大大的檸檬酸銅

沙發
今日特別射波唔返工,留意用藥反應。
day1
我用建議劑量3份一,加左500cc水開稀d藥打點滴慢慢滴,滴左兩個幾鐘,依加d魚無事,食慾好好,珊瑚千手無事,皮革縮,奶咀變左少半個波咁,草皮無事,火柴無事,紐扣無事,寶石花縮

板凳
小弟都研究過,但只係FOT試過,仲要錯份量

地板
fot重手d都唔怕,用d毒d既藥都得

論壇元老

如果rt落銅都無事,我缸fot都放D軟野玩下先😂😂😂
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

剛剛目測藍吊出現刷身情況,身上白點大約有十幾粒,依加滴多建議劑量4份一,再睇下明天點兩條小丑,雷達一點白點都無

tonyma 發表於 2016-4-25 19:18
剛剛目測藍吊出現刷身情況,身上白點大約有十幾粒,依加滴多建議劑量4份一,再睇下明天點兩條小丑, ...

師兄,檸檬酸銅係邊度買?定自己溝?

我係筲箕灣東大街一間化工材料買的,檸檬酸+硫酸銅溝

day2
剛剛放工返來報告
依加珊瑚暫時全部無事,係皮革唔開,同千手縮曬,其他就開得唔靚。
藍吊d白點都係十幾粒,下銅藥好似要等三日等佢個生命週期完結先知成效,不過暫時全部魚魚無事,放工餵粒糧好都好搶口
今晚吃完飯換水3份一,再滴建議劑量3份一,明天再睇情況

day3
返到屋企,藍吊身上白點十幾點變兩三點,吃野仲識搶其他魚。珊瑚方面,用藥劑量減少,珊瑚狀況好轉,奶咀奶返,寶石花開返,千手無咁縮,係皮革唔開。
依加個缸情況keep住向好,所以晚上都係以0.125ppm晚上keep住下藥

day4
可能因為換水2成,之後手賤加重左劑量去到0.5ppm
奶咀縮左少少,其他珊瑚都係咁上下
藍吊白點無曬,所以今晚決定停藥。睇下好返or復發先決定再下唔下藥

day5
因為停藥,d珊瑚靚返少少,只係皮革都係唔開。
不過唔知係唔係停藥關係,藍吊突然身上又有幾粒白點。所以夜晚加多0.3ppm

白点一定系銅

day6
今早起身又補多0.25ppm,放工返來
嘩,條藍吊成身白點多到數唔到,但奇怪活動能力又高左,搶食又快左令到我q爆頭,之前d藍吊有白點幾日就收口,之後活動能力下降,之後升天。依加用左藥野照食水照游,到底係咩原因呢。藍吊成身白點but缸中兩條小丑又無咩事,一條下左缸一個月,一條得幾日,又無咩事。決定晚上補多0.25ppm再睇下點

day7
今日藍吊個身d白點少左一半,不過搞到條小丑都中招有幾點,立刻早上加大劑量用0.4  ppm繼續抗戰。依加希望用一個低銅離子水平減少白點爆發,希望靠魚自己抵抗力ko白點。因為今日放假用,係屋企慢慢睇往
住下藥,發覺0.25至0.3慢慢滴珊瑚都無咩事,不過拉上0.5以上就開始縮,今晚下多0.3再睇下停唔停藥先

因為手機壞左以以無更新,sor各位依加更新返
Day8
見到條藍吊擦鰓,所以早上0·25晚0.25
Day9早上補多0·25
可能因為唔記得開上水泵,無水經過水冷魚缸溫度熱過頭。加上珊瑚身體特別差。死左舊千手唔留意,可能咁污染左d水質。到依加藍吊白點我都未知係水質問題or白點問題。因為落左7 日藥所以溴決定停一停先 再睇下點
Day11
依加藍吊都係成身白,不過全部魚都搶口
過多幾日先決定再落路落藥

想問最後結果

最近太多野做,見好似無咩人反應,所以唔記得左更新。落左藥到依加3-4個月,珊瑚正常曬,d千手肥返,海葵,寶石花,皮革都一d事都無,魚就到依加一次白點都無出過

tonyma 發表於 2016-9-18 18:19
最近太多野做,見好似無咩人反應,所以唔記得左更新。落左藥到依加3-4個月,珊瑚正常曬,d千手肥返,海葵, ...

可以講講最後落左幾多天藥 / 份量 .. ETC

時間太耐了,唔係好記得,大約記得唔係好長時間,都係用一個好低劑量落多一次半次,心得係睇珊瑚頂唔頂得順,黎決定劑量輕重。
我都係keep往一個好低水平的劑量。
Rt缸有白點,用藥一定要早 ,因為有珊瑚唔可以用一個好重的劑量醫魚,要係白點爆發之前落藥。