海水領域 SeaFishZone

查看: 9339|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

之前發不了圖片,現在候補,魚仔換大屋 [複製鏈接]

樓主
器材真勁~ 沙缸點解咁細既, 沙缸隔離空左放咩架?

沙發
KM.Ricky 發表於 2016-5-17 19:11
係啊!RedSea 嘅缸沙缸就係咁架,不過我幾鐘意骨骨子子,隔離空左個位係放冷水機㗎

水冷放係櫃入面唔夠通風好易壞。底缸越大過濾越好,你個咁細好浪費。
建議空位加個藻缸,水冷放出黎吧。

板凳
KM.Ricky 發表於 2016-5-19 10:19
多謝C兄建議!其實唔想整藻缸,唔知可唔可以加器材代替呢?好似見歐美D魚友都唔用藻缸,例如加沸石桶同鈣 ...

用咩方法過濾各有各既想法, 自己鐘意就得. 北美都好多人用藻缸, 簡單方便效果好
https://www.google.com.hk/search?q=refugium&biw=1244&bih=594&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjK-fy0kO3MAhVEI5QKHXQSAYoQsAQIIg

地板
落水喉第一個過濾一定係去濾袋, 如果條喉唔夠長就用軟管或pvc灰管自己駁長佢. 玩魚係心機野, 落手落腳design先有味.

KM.Ricky 發表於 2016-5-22 20:37
明白thank so much!!其實我睇到佢落水都係第一個去濾袋的,我一步一步講,師兄睇睇啱唔啱! ...

prefect design, 無問題了

補充內容 (2016-5-22 22:32):
perfect