海水領域 SeaFishZone

樓主: KM.Ricky
打印 上一主題 下一主題

之前發不了圖片,現在候補,魚仔換大屋 [複製鏈接]

lilyme 發表於 2016-5-18 03:10
水冷放係櫃入面唔夠通風好易壞。底缸越大過濾越好,你個咁細好浪費。
建議空位加個藻缸,水冷放出黎吧。 ...

多謝C兄建議!其實唔想整藻缸,唔知可唔可以加器材代替呢?好似見歐美D魚友都唔用藻缸,例如加沸石桶同鈣反應器,不過都唔係好清楚,學習中!anyway多謝C兄

我都用緊RED SEA 24"
佢最敗北係沙缸細左D

C hing, 多口一句,我個水冷都是放下面個櫃,但D熱氣不斷蒸返上來,影響主缸度。

荷蘭橙 發表於 2016-5-19 11:34
我都用緊RED SEA 24"
佢最敗北係沙缸細左D

的確係細,如果大多兩寸都好D

Muimui0311 發表於 2016-5-19 11:47
C hing, 多口一句,我個水冷都是放下面個櫃,但D熱氣不斷蒸返上來,影響主缸度。

會咩,我站時冇乜覺得有影響啊,我set26度然後到27度着機,又27降到26大概35分鐘左右!

點解落水喉唔去個綿袋果度?拖板電制放返出去好啲,個櫃唔通風濕度高,你估對電有無影響
唔好睇的話,去新填地街買個靚仔電箱收起佢地
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

kenlam 發表於 2016-5-22 12:34
點解落水喉唔去個綿袋果度?拖板電制放返出去好啲,個櫃唔通風濕度高,你估對電有無影響
唔好睇的話 ...

C兄、落水喉去唔到濾袋度啊,如果要的話要自己改位,而且如果改去濾袋果邊的話補水缸放唔到,RedSea魚缸原配就係咁分隔了,而且我唔想改佢位,所以用返佢完本設計。電制影相果時只係擺住先,而加已經釘左上底櫃頂部了。

C兄尋晚同你講D水已經無咁黃,你話燈光問題,今日一睇原來真係燈光問題,因為同樣無變的一樣咁黃咁濁,一陣諗住買多D生物環加落去再看看!!help

KM.Ricky 發表於 2016-5-19 10:19
多謝C兄建議!其實唔想整藻缸,唔知可唔可以加器材代替呢?好似見歐美D魚友都唔用藻缸,例如加沸石桶同鈣 ...

用咩方法過濾各有各既想法, 自己鐘意就得. 北美都好多人用藻缸, 簡單方便效果好
https://www.google.com.hk/search?q=refugium&biw=1244&bih=594&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjK-fy0kO3MAhVEI5QKHXQSAYoQsAQIIg

落水喉第一個過濾一定係去濾袋, 如果條喉唔夠長就用軟管或pvc灰管自己駁長佢. 玩魚係心機野, 落手落腳design先有味.

lilyme 發表於 2016-5-22 15:20
落水喉第一個過濾一定係去濾袋, 如果條喉唔夠長就用軟管或pvc灰管自己駁長佢. 玩魚係心機野, 落手落腳desig ...

明白thank so much!!其實我睇到佢落水都係第一個去濾袋的,我一步一步講,師兄睇睇啱唔啱!

佢落水處分左一格的,佢RedSea 個設計係當落水處果格滿水之後就流過去濾袋,之後先去化氮,然後化氮格D水就會流去上水泵果格、再返反去主缸,如果咁樣應該ok嗎?可能我之前張相影唔清楚睇唔到。

另外多謝C兄你條link

kenlam 發表於 2016-5-22 12:34
唔好睇的話 ...

C兄其實我睇到佢落水都係第一個去濾袋的,佢落水處分左一格的,佢RedSea 個設計係當落水處果格滿水之後就流過去濾袋,之後先去化氮,然後化氮格D水就會流去上水泵果格、再返反去主缸,如果咁樣應該ok嗎?可能我之前張相影唔清楚睇唔到。

KM.Ricky 發表於 2016-5-22 20:37
明白thank so much!!其實我睇到佢落水都係第一個去濾袋的,我一步一步講,師兄睇睇啱唔啱! ...

prefect design, 無問題了

補充內容 (2016-5-22 22:32):
perfect

其實師兄 , 不如你GROUP埋3個POST落1個POST啦

另外簡單講 , 你係咪用左所謂既人造造景石(無菌) 去開缸 ,

養左2星期水 , 就不斷落野落去  ?

荷蘭橙 發表於 2016-5-22 23:04
其實師兄 , 不如你GROUP埋3個POST落1個POST啦

另外簡單講 , 你係咪用左所謂既人造造景石(無菌) 去開缸 , ...

C兄!3個Post落1個點整架?唔係好識

無錯!15日後就落魚了

KM.Ricky 發表於 2016-5-22 23:10
C兄!3個Post落1個點整架?唔係好識

無錯!15日後就落魚了

應該無得GROUP
我指唔好分開3個POST講

荷蘭橙 發表於 2016-5-22 23:16
應該無得GROUP
我指唔好分開3個POST講

無啦,因為當時D問題唔係一次過出現,所以一發現難題就求教,所以分幾日^_^;

換左大缸,有無片看看?