海水領域 SeaFishZone

查看: 5094|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

SOS 條虎紋仙爆身甩鱗可以點做? [複製鏈接]

樓主

image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg

條虎紋返黎頭幾日無事,之後右面發現爆身,左面無事,肚有少脹,有甩鱗情況,已浸黃粉第三日,唔太見到好轉,重開口食野,琴晚有直接搽黃粉係傷口,請問各位重有咩可以做?Paraguard 會唔會好0的?定一定要餵食擴生素?
雖然好多師兄話平魚由佢,但我覺得都係生命一條,我會儘量救,麻煩高手指教!

沙發
浸三日有冇日日換100%水同藥?

板凳
上網睇呢隻藥,佢話如果浸一日冇好轉要換哂啲水同藥

地板
73855836 發表於 2016-5-22 15:27
上網睇呢隻藥,佢話如果浸一日冇好轉要換哂啲水同藥

有呀,日日AB桶換水同藥架

你估神仙變法術咩?浸一二日就想醫返好!爆身要浸十天至二星期左右,人手割傷都要十日先好返啦(包埋甩埋焦)!何甩鱗添,最緊要保持魚開口食野,日日水補藥。

ff23456 發表於 2016-5-22 23:50
你估神仙變法術咩?浸一二日就想醫返好!爆身要浸十天至二星期左右,人手割傷都要十日先好返啦(包埋甩埋焦) ...

ok thanks ching, 但如果兩星期無好轉但魚魚重堅持到,有無其他藥見議? PG? Kanaplex? Neoplex?