海水領域 SeaFishZone

查看: 12294|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

P圖n螢光 [複製鏈接]

樓主
呢個post純分享個人感受,純搞笑諷刺,零學術,希望有心入多參與多抽水。

究竟張相點先叫先點先叫冇P?好多年前嘅一張相,嗰時仲未知咩叫P。

榮仔話頭:玩同做嘢一樣要正面,玩就玩最好嘅玩真玩正宗貨,唔好麻質當絲絨,返到公司就堅砌做到盡咪揸流灘,呃人呃自己囉

沙發

想問P圖即係咪話用photoshop攪過咁解?
如用其他程式就唔算?
咁好多電話影相後佢內置咗程式今張相靚啲又係唔係?

板凳
P係咩定義每個人都唔同,視乎嗰個人係咩心態話人P,P唔P真係睇心裡面把尺,正如同一件嘢用唔同手機相機燈光去影同睇都有分別。

應該加咗以前最老爺嘅日本led夾燈影。
榮仔話頭:玩同做嘢一樣要正面,玩就玩最好嘅玩真玩正宗貨,唔好麻質當絲絨,返到公司就堅砌做到盡咪揸流灘,呃人呃自己囉

地板

螢光,我只知道夠螢光咩環境都影得到,又當係P啦,新買嘅彈跳蘑菇。

多口撘下咀有錯唔好見怪,我自己就咁睇,如果張相望落去全個缸以經藍到發紫,而想表達嗰件嘢D色又實又色彩鮮艷而又毫無營光感嘅,我個人覺得呢張相九成後期加功。
我亦明白有時D珊瑚係要依靠藍燈先可特顯色彩,但有時藍得過多又未必真係咁靚。

呢個世界往往就係發生一啲自己覺得冇可能發生嘅嘢,你所覺得嘅9成係錯,如果加工就唔洗專登po出嚟。

唔知係個相機對較對比較對焦提高個顏色鮮艷程度去突顯件野,
令肉眼睇同經過相機睇顏色方面完全唔似同一件野算唔算係p

係網上登珊瑚相賣比人
實物同張相完全唔同色嘅(係一D近似都冇個D)
我個人覺得P過囉

最佳新人 論壇元老

@wahwah@ 發表於 2016-5-28 17:19
多口撘下咀有錯唔好見怪,我自己就咁睇,如果張相望落去全個缸以經藍到發紫,而想表達嗰件嘢D色 ...

唔識影相的朋友有唔同見解其實唔出奇.

影海水野最大問題係藍光同白平衡. 大部份人SET個白平衡SET到好怪. 又或者後期P圖想P返個白平衡, 但出到黎個效果好唔自然. 所以你地咪叫P圖, 而呢D情況多數係重藍光先出現(因重藍光難SET白平衡). 所以你地咪覺得藍光等於P圖囉.

多數呢類P圖最大問題係偏黃. 紅色變做橙色... 就算係台灣好HIT的olympus TG4潛水機黎影, 一樣係好唔自然. 明眼人一睇就知.

但事實上唔係藍光等於P, 影得好可以同肉眼睇一樣的.

kessil 全藍影.

全藍下用機身的白平衡偏移. 向紅+5~+9, KESSIL 用+5, ROYAL BLUE LED 用+9. 而飽和度+2, 基本同肉眼睇係一樣, 飽和度+3會鮮艷DD, 一D都唔會失真. 除左RESIZE, 跟本唔洗後期. 跟據唔同燈向綠或者向紅偏移...

影相係CAPTURE當時的情景. 該藍的就藍, 格仔板係藍光下梗係藍色. 你P到佢白色, 成張圖咪勁唔自然囉. 呢個係大部份人執相執錯晒的地方.

我自己對好多珊瑚唔敢講好有研究,只可以話見過唔少玩過太多,大概邊種珊瑚可以有咩色都心裡有數,我自己買珊瑚好簡單絕大部分時間只睇籃燈相就夠,又係籃色led手機相,又覺得P嗎?ps.我每張全籃手機相都係好好嘅教材,有人明點解嘛?全部係我自己嘅珊瑚自己影嘅。

成日問有冇白燈相,仲聽過問有冇日光相,可唔可以影多幾張睇吓,俾曬又如何?最後自己知道問緊嗰件珊瑚係咩品種會有咩顏色未?賣hkd五位數嘅一粒鼻屎都係就咁睇呢張相買

買一件我覺得靚嘅珊瑚,睇全籃led相真係俾到我無比嘅方便低誤差性

先唔好講靚唔靚,算唔算精品,一齊攞起部iphone6就咁影吖,自己缸嘢有幾多件可以全籃led都影到瑩光色出嚟先

論壇元老

沒有所謂既(~大師/高手~)__養得掂就OK啦

你是懦夫 發表於 2016-6-8 23:20
先唔好講靚唔靚,算唔算精品,一齊攞起部iphone6就咁影吖,自己缸嘢有幾多件可以全籃led ...

CHING  我同意你講法  全藍影珊瑚  影得靚唔一定係P圖   
有時賣珊瑚  有人問 開白燈影黎睇下  講真  誰會開白燈睇LPS ?

論壇元老

沒有所謂既(~大師/高手~)__養得掂就OK啦

有無P圖  睇某珊瑚鋪咪知 ..... ( P到連D珊瑚骨 格仔板都變左紫色 / 灰白色 )

我概念係全籃燈去養係冇問題,而且我係幾年前已經開始,斷估我每件都唔算係普通貨色,死咗未必買得返,所謂大話怕計數,有圖有真相,為撐而撐又有乜用。

我一直強調全籃養lps真係好正,冇問題,而唔係一定能夠表現到佢最靚嗰面,喺一般嘅珊瑚嚟講全籃係影唔到色出嚟,所以如果有人影全籃相俾你,你要多謝佢,因為佢醜化緊佢嘅珊瑚賣俾你,下面係幾件對我嚟講算係比較普通嘅貨。

Crazy_And_Crazy 發表於 2016-6-12 03:35
CHING  我同意你講法  全藍影珊瑚  影得靚唔一定係P圖   
有時賣珊瑚  有人問 開白燈影黎睇下  講真  誰 ...

師兄,多謝你,多謝你唔係用耳仔去睇嘢嘅人

你是懦夫 發表於 2016-6-12 17:07
師兄,多謝你,多謝你唔係用耳仔去睇嘢嘅人

Ching  我都係全藍燈養lps    身有同感
雖然養既吾係精品    但都希望啲珊瑚生長得靚啲  健康啲  
有人吾認同吾緊要   各有各養  各施各法..