請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 5342|回復: 12

熔緊....求救.... [複製鏈接]

平時開燈塊皮挺直.....但今日好似熔緊.....
寶石花新買三日.....尋日仲開緊.....今日已經縮緊......
其他野依舊大開.......

***我是資料***
-開缸三個月
-NO3高企(50~100)
-NO2近0
-溫度:27.4
-約100L(24*24*18背滴)
-化淡:CORAL BOX SQ-90'
-泵:BLUPOWER 1200L/H(今日會換個2000L/H)
-背有小量黑波
-缸內生物石約30~40磅.....

###我是問題####
上星期死左條小醜但搵唔返條屍.....so....no3高企.....
1.想問下除左換水....有咩辨法可以減no3?

2.一次過幾50%水會有機會反缸嗎?

3.同泵/化氮有關係嗎?
3.1:依+約100L水.....用緊1200L/H泵.....但聽魚街SALE講唔夠用今日會換個2000L/H.....

4.除左NO3仲有其他因素會令珊瑚熔嗎?
########

請各位大師賜教.....

一係行ATS解决no3同po4問题
或者用純水又或者滾豆睇下師兄你鐘意用邊樣

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

NO3高企
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

換左1/3水
即刻掛左條小醜+藍吊就反.....

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2016-5-29 15:42
NO3高企

佬大.....所以想問下關唔關配備事.....如果係可以點改善@..@!?

買左個新泵2150,一包活性碳,換左1/3水....兩條魚即反

***每星期都有換1/4水***no3依舊高企***

首先解决咗No3, po4 問題先。否則加乜都死。上水pump 1700L 樓下都夠用,有冇造流pump?
黑白波換生物環好過。每星期換水1/5夠晒。珊瑚適應水質要耐D。燈照時間夠唔夠?光源充唔充足先?

我覺得No3同Po4

]

大換水後d野開返一半......

不過小醜,藍吊,黃吊

我覺得高No3同Po4

first aid...use redsea -no3 po4 first

我估 水喉水開出黎已經有高 NO3 PO4, 所以就算點換水都吾會降到, 試下用蒸餾水 或 用RODI 水開鹽,一定降到

我上次草皮唔開,換左2/3水,同佢擦用手指捽走面啲嘢,之后開返

我估樓主已經反左.吸取敎訓再來過,邊個冇慘痛經歷.加油.