海水領域 SeaFishZone

查看: 5576|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

需要一個很肯定的答案Please [複製鏈接]

樓主
依加我個主缸已經爆白點,缸有人造造菌活石已經用㬵造好境,雖然站時主缸無珊瑚,但將來必要養珊瑚的,所以絕對不會在主缸落藥,魚有兩條藍吊、一條粉吊、一條公子、四條青魔、兩條寶石,兩海星同火焰蝦。
依加寶石已經準備返大海了應該幾個鐘內,而藍吊和粉吊也是全身白點,已經不樂觀⋯⋯可以說是只能放棄這幾條魚了!遺憾!

我現在唯一可以做的是只能等其他魚慢慢回歸大海了!我想問各位C兄前輩,如果我的魚都走了之後,我缸內換咗水之後,留下活石和沙,海星和火焰蝦兩隻,然後就一直不加魚直到一個月或者兩個月後!咁可唔可以確定這一兩個月後(主缸內就完全無曬白點?)請教前輩們

沙發
師兄,如果剩餘的幾條魚仲有態的話,應該珍惜生命,救活佢地,而唔係預佢地死,等佢地死囉。 無話FOT先可以用藥,RT亦有白點藥, 貴既又有平既都有, 盡力救啦

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

板凳
有生物就有機會有白點
暫時停賽

地板

生蟲有隻白點水可以落珊瑚缸,係意大利出的,$50左右,我之前成缸魚有白點,條黃吊全身有白點,應該都過百點,最後都無事,隻藥水對軟珊瑚無影響,我D千手都無問題,但係硬野就唔得!

而家第一樣要做就係捉魚出黎醫,
醫返好都唔好放返落缸,
最好冇魚超過3個月,
其實用生物石養魚真係幾煩,
又要Q好D魚先落缸,次次都要Q,
一次唔Q就可以浪費曬之前做嘅嘢。
呢3個月玩住珊瑚先啦,

最佳新人 活躍會員 論壇元老

610449 發表於 2016-6-4 19:37
醫返好都唔好放返落缸,
最好冇魚超過3個月,

其實 RT 9成9 都有白點
除非你次次入魚都Q足 入珊瑚又Q
捉哂出黎AB桶 之後隔開養 定養定好態 就唔怕有白點啦

丸夫子大人 發表於 2016-6-4 16:55
師兄,如果剩餘的幾條魚仲有態的話,應該珍惜生命,救活佢地,而唔係預佢地死,等佢地死囉。 無話FOT先可以 ...

明白,我也有盡力的亦會盡力醫的!多謝C兄意見

BlueIce 發表於 2016-6-4 18:45
生蟲有隻白點水可以落珊瑚缸,係意大利出的,$50左右,我之前成缸魚有白點,條黃吊全身有白點,應該都過百點 ...

C兄 我已經試過3種唔同牌子可以用在珊瑚缸的藥了,全部沒效果∼∼

610449 發表於 2016-6-4 19:37
醫返好都唔好放返落缸,
最好冇魚超過3個月,

明白!但我想問 如果留底海星同蝦會否影響?另外是否一個或者兩個月都不能確定已清光了白點?謝謝C兄

荷蘭橙 發表於 2016-6-4 22:58
其實 RT 9成9 都有白點
除非你次次入魚都Q足 入珊瑚又Q
捉哂出黎AB桶 之後隔開養 定養定好態 就唔怕有白點 ...

謝謝C兄回覆

KM.Ricky 發表於 2016-6-5 05:21
明白!但我想問 如果留底海星同蝦會否影響?另外是否一個或者兩個月都不能確定已清光了白點?謝謝C兄

海星同蝦冇影響,最好3個月後先慢慢加魚,
記住Q好D魚先落缸,每次唔好超過3條,以上都係我個人經驗,各人有各人嘅方法養。

610449 發表於 2016-6-5 13:15
海星同蝦冇影響,最好3個月後先慢慢加魚,
記住Q好D魚先落缸,每次唔好超過3條,以上都係我個人經驗,各 ...

好!thx師兄