海水領域 SeaFishZone

查看: 6449|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

由零開始想養小丑魚 [複製鏈接]

樓主

想請教大家,我想養幾條小丑魚同草皮珊瑚,得個16吋缸,之前養開寄居蟹,養咗六年終於瓜咗,所以想用返個缸黎養,想問我要買D乜裝備,真係乜都唔識,金魚街有冇邊間推介?

沙發
個缸附近要預幾多錢同幾大空間放氣泵等器材?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

板凳
其實等到個缸可以養到小丑,一d都唔簡單,建議你參考以下資料,
再用摩魚養定左個缸先,之後先買小丑魚

http://seafishzone.com/forum.php ... &extra=page%3D1
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

地板
16寸缸的話,如果你可以keep住兩,三日換水,基本上唔用代氮都得,
所以,有氣泵,濾桶已經可以
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

魚友我星期曰3点半在鱼街交收可帶你去鱼店問我同鱼店是熟客

simon 發表於 2016-7-22 08:04

樓主好似係問養小丑既設備
唔係問相熟既賣魚店禾

最佳新人 活躍會員

個人覺得小丑唔難養都幾粗,反而要留意16吋缸因水體細,容易產生變化,要留心。

無買氣泵的話,不如買個化氮。

simon 發表於 2016-7-22 08:04

好啊!我都想學

ivan_cheung 發表於 2016-7-22 12:48
無買氣泵的話,不如買個化氮。

請原諒我新手得太緊要,我唔知咩叫「化氮」?
google 揾完都唔知係乜

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

hkueric 發表於 2016-7-22 14:06
請原諒我新手得太緊要,我唔知咩叫「化氮」?
google 揾完都唔知係乜

化氮=skimmer=蛋白質分離器
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

謝謝樓上CHing解答。大家都是新手過來的,總覺得玩海水,五花八門,慢慢摸索。

ybkwok 發表於 2016-7-22 07:03
16寸缸的話,如果你可以keep住兩,三日換水,基本上唔用代氮都得,
所以,有氣泵,濾桶已經可以

如我轉用兩呎背濾缸,想一星期先換一次水,加埋外掛化氮係咪足夠?

ndsorange 發表於 2016-7-22 11:30
個人覺得小丑唔難養都幾粗,反而要留意16吋缸因水體細,容易產生變化,要留心。

星期日出去逛一次金魚街,老細話連兩呎缸都係細養唔到魚,我仲諗住轉用兩呎缸

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

hkueric 發表於 2016-7-26 13:00
星期日出去逛一次金魚街,老細話連兩呎缸都係細養唔到魚,我仲諗住轉用兩呎缸

商業考慮,一定想你買大d,越大越好
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

hkueric 發表於 2016-7-26 12:56
如我轉用兩呎背濾缸,想一星期先換一次水,加埋外掛化氮係咪足夠?

一般可以的,注意唔好太多魚
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2016-7-26 18:47
商業考慮,一定想你買大d,越大越好

你都講得合理既,缸大D自然幫襯多D

ybkwok 發表於 2016-7-26 18:48
一般可以的,注意唔好太多魚

請比些意見,咁既設定可以養到幾多魚?我主要養細魚,即唔大過五吋
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=73207

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

hkueric 發表於 2016-7-26 21:48
請比些意見,咁既設定可以養到幾多魚?我主要養細魚,即唔大過五吋
http://www.seafishzone.com/forum ...

其實如果你主要養細魚,基本上6至8條,2寸至3寸啦,
另外,你唔須要考慮d魚養大左點算,因為魚既成長幅度,
好大機會取決於生活環境,即是說,16寸缸,
冇可能將條魚養到好似海入面咁大,再講,
由現在至到你掌握到養海水魚,仲有漫漫長路
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2016-7-27 00:00
其實如果你主要養細魚,基本上6至8條,2寸至3寸啦,
另外,你唔須要考慮d魚養大左點算,因為魚既成長幅度 ...

thanks!