海水領域 SeaFishZone

查看: 4833|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

大家認為這個組合如何 [複製鏈接]

樓主
30吋寬X14吋厚X18吋高 背滴漏 (已訂,下星期五取貨)

預會養小丑魚、醫生蝦、草皮,可能後期再加幾條魚咁

以下只係報咗價,未比錢:

hydor化氮$826

sicce 2150L 上水泵 $387

$95

azoo 生物環 $261

鹽度計 $45

teco-tk-150水冷機 $2800

750W LED  $657

覺得平定貴?有冇野要修改?

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
師兄係咪75W LED
shing,你好

板凳
藍圈仔 發表於 2016-7-26 22:50
師兄係咪75W LED

諗諗下應該係

地板

610449 發表於 2016-7-27 01:40
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=73208

請問水冷機是否兩年要換一次雪種?

請問水冷機大陸做係咪靠唔住? 我見意國teco做就2800, 大陸做就1500

hkueric 發表於 2016-7-27 01:54

我用咗4-5年都未換過

hkueric 發表於 2016-7-27 02:09
請問水冷機大陸做係咪靠唔住? 我見意國teco做就2800, 大陸做就1500

唔係大陸做就靠唔住所謂一分$一分貨
名版機性能同嘈音都做得比較好

http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=73221&mobile=yes

鹽度計就收師兄d光學會準確好多,$80-120左右!

hkueric 發表於 2016-7-27 01:54

所有制冷既機器, 都唔洗入雪種,
要入雪種即係有喉或零件有問題漏,
一般唔會搵到邊度漏, 所以由佢漏, 唔夠再入,
但水冷放係屋企入面, 如果覺得降唔到溫換左佢好過,
特別係有小朋友既話.

33333 發表於 2016-7-27 09:40
鹽度計就收師兄d光學會準確好多,$80-120左右!

但呢個網站話光學一係唔準,一係就要買好貴果D

http://www.reef.hk/forum/topic/10462-%E5%85%89%E5%AD%B8%E9%B9%BD%E5%BA%A6%E8%A8%88%E5%94%94%E6%BA%96%E6%97%A2%E5%8E%9F%E5%9B%A0/

ching有心機爬文,值得畀個你。
不過呢個站班大師入晒魔㗎喎,咩都可以研究一餐,ching你要睇清楚佢地講咩先。
原先樓主係想討論光學鹽度計0既準確性同誤差,不過佢引用0既資料就可能誇張左啲,明顯係間鹽度計生產商0既宣傳稿(只有佢呢隻「D-D」牌最準,其他牌子都有誤差!)但係資料入邊0既理由:鹽水同海水0既分別,就真係值得討論,所以先至有咁多大師一齊吹。

其實簡單呢講,班大師總結左幾點:
-所謂誤差只有0.002,影響不大。
-除左海水同鹽水
既分別之外,重有溫度、唔同地區0既海水鹽度、唔同牌子唔同批次鹽度計0既生產質素⋯⋯太多我地控制唔到0既因數會影響到個結果,計得幾多?

-光學鹽度計有一個優點,就係可以微調,所以點都比較平0既浮沉同入水式準確。

-使用習慣比選擇決定更加重要,每次用前同用後都一定要清洗,唔係就幾勁0既器材都死!

小魚毛 發表於 2016-7-30 21:46
ching有心機爬文,值得畀個你。
不過呢個站班大師入晒魔㗎喎,咩都可以研究一餐,ching你要 ...

咁請問有邊隻光學鹽度計推介?有冇D係多用途?

可以兩用就呢隻,鹽度+溫度--浮沉式:

最平,都算準,不過要睇清楚個鹽度數值就辛苦啲。

次平就係呢隻--入水式:

比較易睇讀數,但係聽講最易出現誤差都係佢。

一般就係用呢隻--光學式:

算比較貴,我自已用0既係ATC,有埋溫差,$250,用左八年都算OK。

最貴0既係電子式,詳細比較可以睇睇呢樹

我0既個人經驗:
盡信書不如無書,數值0既嘢雖然重要,但都係要呢參考啫。玩珊瑚最重要水質穩定,但咁唔等於一定要你撳住啲數值喺謀一個位置,只要唔大上大落就得。我盡量keep個缸0既鹽度係0.1255~0,1265水平,但係有時上落到0.1230~0,1280都無事。
反而試過有一次舐嘢,係因為我用廁所水,平時都會check左鹽度至落缸,就係有一次懶check就落缸,咁就中招。見啲珊瑚唔妥,至呢度鹽度,得翻0.11XX。死左大半珊瑚,魚反而無事。事後至知原來區外整街喉,啲工人臨時搵條淡水喉駁落鹹水喉……所以重最重要係使用0既方法同習慣,用咩器材反而係次要。

鹽度計係必須品,但唔等於你一定要用最貴最頂級0既器材,應該睇你整體0既預算,你用一千幾百開缸,無理由用二三百呢買支鹽度計。
以ching你0既筆直呢睇,你用百零蚊去淘支光學計返呢都算合理,唔放心就可以考慮我嗰支,算係比較多人用。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

光學唔駛煩.其實養耐左就知.差小小冇咩所謂,但係水浮浮下個隻..唔係話準唔準既問題.
係睇到眼花問題,.代化氮有不直既就搵過好D.你要個隻真係極小人用.
上水泵我會買NEWJENT或AB,信心問題.同2000流量未必夠. 用X15倍水量喇.我個陣用滴漏.
平均大部份C兄都會用上水量X20倍既流量上水泵.背滴就應該唔駛.
水冷我就未用過,你揀個隻當然冇得輸喇.
輸就只係個價錢囉.
只後就係耐性嘞.
之後就學下點揀魚點Q魚點醫魚.

我識既係咁多.

生物環一係買MA.貴D就PH 或屍拿
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2016-8-1 23:37
光學唔駛煩.其實養耐左就知.差小小冇咩所謂,但係水浮浮下個隻..唔係話準唔準既問題.
係睇到眼花問題,.代化 ...

上水泵預幾錢好?你話果隻牌子有無型號?定係同佢講15倍就得?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

hkueric 發表於 2016-8-2 00:26
上水泵預幾錢好?你話果隻牌子有無型號?定係同佢講15倍就得?

計到水量就買個是但一隻上水泵就得了.如當自己個缸係200L水就X15  即係3000L 就去買個3000L泵就得.
自己計下水量X15就知用幾多升嘞.輸入自己個缸尺寸就知自己水量,下面個網俾你計自己個缸有幾多水既,

http://animal-world.com/encyclo/information/calculate.htm

[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/