海水領域 SeaFishZone

查看: 4867|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

大家認為這個組合如何 [複製鏈接]

樓主

ching有心機爬文,值得畀個你。
不過呢個站班大師入晒魔㗎喎,咩都可以研究一餐,ching你要睇清楚佢地講咩先。
原先樓主係想討論光學鹽度計0既準確性同誤差,不過佢引用0既資料就可能誇張左啲,明顯係間鹽度計生產商0既宣傳稿(只有佢呢隻「D-D」牌最準,其他牌子都有誤差!)但係資料入邊0既理由:鹽水同海水0既分別,就真係值得討論,所以先至有咁多大師一齊吹。

其實簡單呢講,班大師總結左幾點:
-所謂誤差只有0.002,影響不大。
-除左海水同鹽水
既分別之外,重有溫度、唔同地區0既海水鹽度、唔同牌子唔同批次鹽度計0既生產質素⋯⋯太多我地控制唔到0既因數會影響到個結果,計得幾多?

-光學鹽度計有一個優點,就係可以微調,所以點都比較平0既浮沉同入水式準確。

-使用習慣比選擇決定更加重要,每次用前同用後都一定要清洗,唔係就幾勁0既器材都死!

沙發
可以兩用就呢隻,鹽度+溫度--浮沉式:

最平,都算準,不過要睇清楚個鹽度數值就辛苦啲。

次平就係呢隻--入水式:

比較易睇讀數,但係聽講最易出現誤差都係佢。

一般就係用呢隻--光學式:

算比較貴,我自已用0既係ATC,有埋溫差,$250,用左八年都算OK。

最貴0既係電子式,詳細比較可以睇睇呢樹

板凳

我0既個人經驗:
盡信書不如無書,數值0既嘢雖然重要,但都係要呢參考啫。玩珊瑚最重要水質穩定,但咁唔等於一定要你撳住啲數值喺謀一個位置,只要唔大上大落就得。我盡量keep個缸0既鹽度係0.1255~0,1265水平,但係有時上落到0.1230~0,1280都無事。
反而試過有一次舐嘢,係因為我用廁所水,平時都會check左鹽度至落缸,就係有一次懶check就落缸,咁就中招。見啲珊瑚唔妥,至呢度鹽度,得翻0.11XX。死左大半珊瑚,魚反而無事。事後至知原來區外整街喉,啲工人臨時搵條淡水喉駁落鹹水喉……所以重最重要係使用0既方法同習慣,用咩器材反而係次要。

鹽度計係必須品,但唔等於你一定要用最貴最頂級0既器材,應該睇你整體0既預算,你用一千幾百開缸,無理由用二三百呢買支鹽度計。
以ching你0既筆直呢睇,你用百零蚊去淘支光學計返呢都算合理,唔放心就可以考慮我嗰支,算係比較多人用。